Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen in een twee-onder-een-kapwoning in het buitengebied en hebben een achterom op onze tuin via recht van overpad over een stuk grond van de buren. Dit is notarieel vastgelegd, ook breedte van 4,60m. De lengte evan is ongeveer 5 a 6 meter.

De buren hebben, net voor ons huis passeerde drie jaar geleden een chalet gebouwd en die is deels op het pad gebouwd waar recht van overpad op zit. In totaal gaat het om 1,30 m, waardoor we nu nog maar een 3,30 m breed pad hebben. Is dat toegestaan en wat kunnen we hier aan doen?

Daarnaast hebben onze buren er nooit een geheim van gemaakt dat ze ich storen aan ons recht van overpad. Zo moesten we eerst toestemming vragen om het te gebruiken (maar dat doen we nu niet meer) zat er later ineens een slot op (zonder overleg, later wel een sleutel gekregen) en staat er altijd wel iets op. Of een tuinset of een trampoline, want zij vinden dat het hun grond is. Ook staan eer vaak weken fietsen, waardoor wij een hoop spullen moeten verplaatsen als we gebruik willen maken van het pad.

Tot slot wordt het chalet verhuurd als B&B en parkeren gasten vior het hek, waardoor ik er met geen mogelijkheid uit kan.

Dit alles leidt tot irritaties en laatst hebben de buren gevraagd of ze ons recht van ovepad niet af kunnen kopen. Wat ons betreft zijn er 3 opties:
1 herstel oorsponkelijke situatie (met een verstoorde onderlinge relatie tot gevolg)
2 huidige situatie als nieuwe situatie kadastraal laten vastleggen en daarbij kopen zij 1,30 mete breed overpad terug.
3 verkoop totaal recht van overpad

Nu is de hamvraag: wat is het recht van overpad waard. En is het redelijk om een vergoeding te vragen voor én de waardevermindering van ons huis, én voor de verbouwingskosten van de garage om een doorgang te kunnen creëeren, zodat we zelf weer achterom kunnen? Daarnaast zal hun waarde van het huis stijgen en hoeven zij hun chalet niet te verbouwen / in te korten. Mag je daarvoor ook rdelijkerwijs een vergoeding verlangen?

En als u mij niet kunt helpen met richtlijnen voor de waardebepalijg, wie kan dat wel? Want nu komen we er samen niet uit.
.

Een recht van overpad heeft inderdaad een waarde, de bruikbaarheid speelt daarbij een rol, zo zal aan een recht van overpad dat uitgeoefend kan worden op een breedte van 4,60 m meer waard zijn dan een recht dat wordt uitgeoefend op een breedte van 3,30 m. Een makelaar met kennis van de markt in uw regio kan de waarde vast stellen van de erfdienstbaarheid, hij kan tevens een uitspraak doen over de waardevermeerdering van het pand van de buren en de waardevermindering van uw pand bij het vervallen van de erfdienstbaarheid. Bij discussie kan de waarde door 3 makelaars bindend worden vastgesteld, wel moet dan van te voren een overeenkomst opgesteld worden waarin is opgenomen dat partijen op voorhand accoord gaan met deze waardebepaling.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag