Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Een maand geleden heb ik een woning uit 1915 gekocht. Voor de aankoop heb ik een bouwkundige keuring uit laten voeren. Tijdens deze keuring was het helaas niet mogelijk om de staat van de vloerbalken in de woonkamer visueel te inspecteren hoewel ik hier specifiek naar heb gevraagd en het hier ook met de verkopende makelaar over heb gehad. In de koopovereenkomst is een ouderdomsclausule opgenomen waarin staat dat de koper zich ervan bewust is dat hij, gelet op het bepaalde in artikel 6.1 van de koopakte en artikel 7:17 lid 1 en 2 BW, zijn verwachtingen met betrekking tot (de kwaliteit van) het verkochte daaraan dient aan te passen. Dit geldt met name ten aanzien van de staat van de vloer op de begane grond. In de bijlage bij de koopakte is door de verkoper ingevuld dat er geen gebreken en bezwaren bekend zijn die van belang zijn voor een koper bij het nemen van de koopbeslissing en dat er ook geen gebreken of bezwaren bekend zijn ten aanzien van de constructie en/of vloeren. Tijdens bouwwerkzaamheden is er geconstateerd dat een aantal vloerbalken zijn gestut omdat deze zijn verrot. Ik heb de verkoper hier op aangesproken en die geeft aan dat hij de balken heeft gestut maar dit niet hoefde te melden omdat het een woning betreft die ouder is dan 80 jaar. Mijn vraag is of de verkoper hier gelijk in heeft. Als dit niet het geval is wat zijn dan de stappen die ik het beste kan nemen.

U schrijft:
In de bijlage bij de koopakte is door de verkoper ingevuld dat er geen gebreken en bezwaren bekend zijn die van belang zijn voor een koper bij het nemen van de koopbeslissing en dat er ook geen gebreken of bezwaren bekend zijn ten aanzien van de constructie en/of vloeren.
Deze mededeling van de verkoper ljkt mij niet verenigbaar met wat u ook schrijft:
Tijdens bouwwerkzaamheden is er geconstateerd dat een aantal vloerbalken zijn gestut omdat deze zijn verrot. Ik heb de verkoper hier op aangesproken en die geeft aan dat hij de balken heeft gestut.
Dat de verkoper geen melding hoefde maken van het feit dat de vloer door hem gestut was:
omdat het een woning betreft die ouder is dan 80 jaar. ,
is onzin.
De verkoper heeft een hem bekend gebrek aan de vloer verzwegen, terwijl u schrijft dat u specifiek heeft gevraagd naar de staat van de vloer.
Er is weliswaar een ouderdomsclausule opgenomen, echter gezien de door u gemelde omstandigheden meen ik dat de verkoper hier geen beroep op kan doen.
Ik adviseer u (voorzover dit al niet gebeurd) om de verkoper nu snel schriftelijk in gebreke te stellen en om hem te sommeren binnen redelijke termijn het gebrek te herstellen. Dit is noodzakelijk om u eventuele aanspraken op herstelschadevergoeding zeker te stellen. Ga vervolgens met de verkoper in gesprek over een acceptabele oplossing. Mocht u er niet met elkaar uitkomen, dan kunt u mij benaderen via de direct contactoptie van rechtswinkel.nl

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag