Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ons complex bestaat uit een akte van Hoofdsplitsing ( 6 appartementsrechten ) en 3 onder splitsingen, met de volgende functies :
1. Wonen
2. Publieke diensten ( 2 )
3. Winkels
4. Parkeren
5. Woon / bedrijfsruimte

Nu willen 2 partijen in de Hoofdsplitsing de akte van Hoofdsplitsing wijzigen. In principe hebben deze twee partijen de benodigde 80% aan stemmen in de hoofdsplitsing om dit door te kunnen drukken.

Echter is deze 80% niet aanwezig in een van de onder splitsingen, zijnde de onder splitsing wonen met de meeste beperkt gerechtigden ( Hypotheekhouders etc etc ).

Kunnen deze partijen de wijzigingen alsnog doordrukken in de Hoofdsplitsing ?

Overigens staat er in alle akten ( Op een aantal artikelen na over b.v aantal stemmen en technische installaties) hetzelfde opgenomen over gemeenschappelijke en privé zaken/delen.

Betreft geen modelreglement.

Indien in de akte van hoofdsplitsing daarvan niet is afgeweken, kan de algemene vergadering van de hoofdsplitsing besluiten om de hoofdsplitsing te wijzigen, hiervoor is een meerderheid van 4/5 (dus 80%) nodig. De 2 eigenaren die samen 80% van de stemmen hebben in de hoofdvereniging kunnen de wijziging dus "doordrukken" , De andere eigenaren hebben eventueel de mogelijkheid om binnen 1 maand nadat zijn kennis hebben kunnen nemen van het besluit (dat is dus op de vergadering waar het besluit genomen wordt) een verzoek tot vernietiging van het besluit bij de kantonrechter indienen. Het is overigens maar zeer de vraag of door de samenhang van de hoofdsplitsing met de ondersplitsingen een wijziging van de hoofsplitsing niet met zich mee brengt dat ook wijzigingen in de ondersplitsingen doorgevoerd moeten worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Kan zo een Hoofdsplitsing / vereniging ook bepalen dat iets gemeenschappelijk wordt in de Hoofdsplitsing wat betwist is tussen een onder splitsing en de hoofd splitsing, of waarvan uit de akte van zowel hoofd als onder splitsing blijkt dat deze privé is in de onder splitsing ?


Deze vraag valt niet te beantwoorden zonder kennis te hebben genomen van de akten van hoofd- en ondersplitsing en het betreffende voorstel. Een privé gedeelte kan niet zondermeer gemeenschappelijk worden, hier is een overdracht aan de gezamenlijke eigenaars voor nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag