Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb ter overbrugging een recreatiewoning gehuurd, huurcontract is voor onbepaalde tijd overeengekomen. Dat wil zeggen, na 3 maanden minimaal te moeten huren (vanaf 1 mei) wordt de huur maandelijks voortgezet. Het is inmiddels begin oktober en bezig met maand 6.
Vrijwel direct vanaf aanvang zijn er wat zaken voorgevallen, waarvoor ik de verhuurder aansprakelijk acht en hem dat ook hem medegedeeld. Betreft o.a. het veelvuldig betreden van het perceel en het niet conform de verwachtingen aangetroffen meubilair en .rolluiken welke kapot waren. Van deze zaken was de verhuurder op de hoogte maar heeft ze niet benoemd. Een opleveringsstaat was niet nodig, was een kwestie van vertrouwen volgens de man. Tijd om de woning bij de sleuteloverdracht te inspecteren was er niet, want hij moest nodig snel naar een afspraak.
Naderhand bleken er ook onwettige zaken in de huurovereenkomst te staan, zoals het inhouden van de forensenbelasting en aandeel woz verhuurder. Twee zaken die ondenkbaar zijn. Forensenbelasting bv is een aangelegenheid tussen de overheid en een bewoner en niet tussen een verhuurder en een bewoner.
Het is van kwaad tot erger geraakt inmiddels, de laatste berichten van de kant van verhuurder zijn, dat ik opzettelijk hem had willen oplichten en dat volgens hem meerdere bewoners van het park mij mentaal niet in orde zouden vinden.
Ik heb dus een ernstig conflict met deze verhuurder en hij heeft de huur opgezegd per 31 december. Conform de wet heb ik hem beantwoord dat ik niet akkoord ga. En dat hij zich derhalve tot de kantonrechter dient te vervoegen.
Het laatste bericht betrof dat de huur nu ontbonden is per 31 oktober en dat dan ook de laatste huurdag is.
Weliswaar is er een clausule opgenomen in het huurcontract aangaande buitengerechtelijke ontbinding.
Mijns inziens nu is dat wellicht ooit in het verleden mogelijk geweest, maar dient een verhuurder zich hedendage ten alle tijde te wenden tot de kantonrechter om de huur te laten ontbinden. Ook zou de huurder niet zelf tot ontruiming kunnen overgaan zonder een ontruimingsvonnis ?
Kortom een zorgelijke aangelegenheid en liefst zou ik willen vertrekken. Ik ben echter gehouden aan het aanbod en dat is er momenteel niet en 31 oktober nadert natuurlijk al snel.
Graag uw reactie / advies

Het huurcontract dient te worden opgezegd conform de wet en de wettelijke opzegmogelijkheden. Dat zijne er maar weinig en dient altijd via de kantonrechter met een contract van onbepaalde tijd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De situatie is als volgt:
Verhuurder heeft het huurcontract opgezegd per 31 december, reden: wanprestatie, een betalingstekort van 445 éénmalig als verrekening wegens gebreken en gebrek aan woongenot
Daartoe heeft hij de huur opgezegd en medegedeeld 10 % boete per dag over het achterstallige bedrag in rekening te moeten brengen.
Daartoe heb ik hem medegedeeld de huursom voor oktober in reserve te zetten, op 1e vordering van de kantonrechter beschikbaar.
Waarom ? Omdat deze verhuurder mij nooit bij beëindiging op enig tijdstip mijn waarborgsom ter hoogte van 1 maand huur gaat terug geven
Conform het verbintenissenrecht kan ik gebruik maken van het opschortingsrecht op basis van de onzekerheidsclausule, dat gevreesd kan worden dat de tegenpartij in de toekomst zijn verplichtingen niet zal nakomen.
Voorts heb ik medegedeeld dat per november de huur weer betaald wordt
Verhuurder heeft daarop medegedeeld, de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden en dat de laatste huurdag 31 oktober is


Stuurt u mij eens het huurcontract nadat u direct contact heeft gemaakt. Ik kan u dan verder helpen en gericht advies geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag