Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader heeft zijn kleinkinderen een legaat nagelaten. Met als voorwaarde dat kinderen tot hun 23ste het geld alleen kunnen opnemen met toestemming van ons.
Ik begrijp slechts half dat ik een Bem clausule moet aanvragen bij het Kantongerecht.
Vraag 1: Heeft u een voorbeeld van zo'n aanvraag?
Vraag 2: betekent dat dat wij altijd als we aan dat geld willen komen eerst naar de kantonrechter moeten gaan?


Bij voorbaat dank

In beginsel beheren de ouders gezamenlijk het vermogen van hun minderjarige kinderen, dus ook legaten / schenkingen die de kinderen hebben gekregen. Beheer houdt in dat u er voor zorg draagt dat het vermogen in stand blijft en mogelijk ook nog wat rendement ("vruchten") oplevert. U mag dus niet (zolang de kinderen minderjarig zijn) ten behoeve van u zelf aan het /hun geld komen. Het rendement komt u als ouders wel toe, u mag hier dus wel "aan komen".

Als in het legaat niet is vastgelegd dat gedurende de minderjarigheid van de kinderen, de ouders het beheer van het legaat alleen onder toezicht / goedkeuring van de kantonrechter mogen voeren, dan is een (kantonrechters) BEM clausule niet nodig.

U kunt dus het geld dat de kinderen van hun opa gelegateerd hebben gekregen op een (spaar)rekening op naam van de kinderen zetten en daarbij laten aantekenen dat krachtens het legaat de kinderen pas vanaf hun 23-e zonder uw toestemming over het tegoed over de spaarrekening kunnen beschikken. Mogelijk dat de bank wel een notariele verklaring omtrent het legaat en de voorwaarden waaronder dit is verkregen / verklaring van erfrecht wil hebben
om een dergelijke rekening te openen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank. Met dit advies kom ik verder.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag