Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Inzake concurentie: In contract staat: Het is de werknemer zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de werkgever niet toegestaan, na het eindigen vd arbeidsovereenkomst in enige vorm werkzaam te zijn of rechtstreeks of indirect betrokken te zijn bij activiteiten die gelijk of gelijksoortig zijn aan de activiteiten vd werkgever of aan haar gelieerde ondernemingen. Dit verbod geldt voor een periode van 1 jaar. Bij overtreding van dit artikel verbeurt de werknemer ten behoeve vd werkgever een dadelijk opvorderbare boete van EUR 4500.00 voor elke dag dat de werknemer in overtreding is.

Kan dit? en...kan dit worden omzeilt???

Relatie en concurrentiebedingen moeten in tijd en regio worden beperkt; het mag niet zo zijn dat men helemaal niet meer in Nederland gelijksoortig werk kan doen. Verder is de mate waarin dergelijke bedingen gelden ook nog eens afhankelijk van de functievervulling nu. Boetebedingen worden als ze te hoog zijn, gematigd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben docent. Lijkt mij toch stug dat ik niet bij een ander opleidingscentrum zou mogen werken dan? Enne. bedrag van EUR 4500.00 per dag??? Lijkt mij meer een bedrag voor als je een directeur van een bedrijf bent... Zou ik gewoon over kunnen stappen?


Dat hangt ervan af waar u doceert . is het een private instelling met goede naam? Dan gelden er andere regels. Ik adviseer dat u de rechter verzoekt het beding te verminderen in tijd , regio en de boete te laten vervallen of matigen. U doet dit bij de kantonrechter.

Beoordeel dit antwoord:

Of de rechter een non-concurrentiebeding (ncb) zal matigen hangt af van tal van factoren. In dat kader is o.a. van belang:
1. heeft u kennis van bedrijfsgeheimen en/of klantenbestanden?;
2. heeft de werkgever veel (geld) in uw opleiding gestoken?;
3. wat is het belang van de werkgever bij beroep op beding?;
4. kunt u zich aanmerkelijk verbeteren?
5. kunt u, ondanks ncb elders werk vinden?
6. etc. etc.
Daarnaast kunt u in bepaalde gevallen een (schade)vergoeding claimen wanneer u door ncb schade leidt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag