Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Een vader wil het huis verkopen maar heeft toestemming van zijn kinderen nodig om dat die na het overlijden van hun moeder het vruchtgebruik hebben van het huis. 1 kind wil niet tekenen omdat zij de regeling die hij wil niet goed vindt. Vader wil zijn huis verkopen aan een kind en dan met het recht van vruchtgebruik volgens de wettelijke regeling die dit mogelijk maakt. het kind heeft dan minder te betalen voor het huis omdat vader het recht heeft om er in te blijven wonen.
wat zijn de wettelijke mogelijkheden wanneer het kind blijft weigeren om te tekenen omdat zij niet akkoord gaat met deze wijze van verkoop terwijl het de nadrukkelijke wens van de vader is ?

Het hangt af van de bevoegdheden van vader wat zijn mogelijkheden zijn. Het testament van moeder is hiervoor mede relevant. Als u wilt kan ik hier verder naar kijken, in dat geval kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Als de kinderen (zoals u schrijft) het vruchtgebruik van het huis hebben, dan heeft de vader slechts de "blote" eigendom en kan hij slechts dit "verkopen". Als hij de blote eigendom aan één van de kinderen zou verkopen en overdragen, dan wordt dit kind voor een deel volledig eigenaar van de woning, maar blijft voor het overige het vruchtgebruik van de woning toekomen aan de andere kinderen.
Als het de wens van de vader is dat één van de kinderen de blote eigendom van de woning krijgt en dat vader (als enige) het vruchtgebruik van de woning heeft, dan zal daarvoor de medewerking nodig zijn van alle vruchtgebruikers/kinderen en is het redelijk dat zij, als zij afstand zullen moeten doen van hun vruchtgebruik (en van het vooruitzicht bij overlijden van vader, mede-eigenaar van de woning te worden), hiervoor worden gecompenseerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag