Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Het huis (monumentaal pand) waarvan wij de bovenwoning huren is verkocht. Nu wilt de nieuwe eigenaar de begane grond (winkelruimte) grondig door een aannemer laten verbouwen, mag dit zomaar in verband met overlast? Welke verplichting heeft hij hierin richting ons?
Daarnaast moeten wij deze winkelruimte door om naar onze (voor)deur te komen (inpandig). hij gaat hier of zelf wonen of hij gaat er een B&B van maken. Volgens de gemeente zit er bestemming detailhandel op. Mag dit zomaar? Hoe zit het dat met de gedeelde voordeur, 1 cv ketel en elektra meter. Dient dit gesplitst te worden?

Gebruik van het pand als woning of B&B is strijdig met het bestemmingsplan, maar de gemeente kan ander gebruik via omgevingsvergunning toestaan. Wordt deze niet aangevraagd of verleend, dat mag het pand slechts ten behoeve van detailhandel worden gebruikt en moet de gemeente optreden tegen ander gebruik.
U loopt overigens ook risico dat tegen uw gebruik van het pand als woning wordt opgetreden. Immers dit gebruik is evenmin in overeenstemming met de bestemming "detailhandel"
De nieuwe eigenaar moet uw huurovereenkomst respecteren en u ook gewoon toegang blijven geven tot uw woning, maar hij hoeft gedeelde voorzieningen niet te splitsen. Wel zal dan een oplossing moeten worden gevonden voor de verdeling van gebruikskosten van de gezamenlijke voorzieningen.
Verbouwen mag en enige overlast zult u moeten accepteren, mits de werkzaamheden maar plaatsvinden binnen de reguliere werkuren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag