Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


graag zou ik advies willen omtrent het volgende. Mijn geval betreft een kleine VVE met 4 eigenaren. Begin 2013 hebben wij de splitsingsakte laten aanpassen en de eigenaar van de 3e verdieping (HS, I, II, III) onze zolderruimtes tegen vergoeding doen toekomen. Zijn doel is/was om van deze zolderruimte een extra verdieping te maken en deze te verhuren, waarvoor ook toestemming door de VVE is verleend. Echter bleven deze werkzaamheden enkele jaren uit uit en zijn deze pas medio 2017 gestart.
Tot die tijd, mede door onscherpte van de VVE, is er dus altijd van 4 breukdelen uitgegaan. Dit voor zowel de maandelijkse bijdrage aan de VVE, als aan een paar eenmalige extra bijdragen om enkele grotere reparaties te laten uitvoeren.

Eigenlijk willen de overige leden van de VVE nu met terugwerkende kracht vanaf de ingangsdatumvan de splitding de verdeelsleutel aanpasen 5 breukdelen, waarvan de eigenaar van de derde verdieping vervolgens 2/5 voor zijn rekening neemt. Natuurlijk willen we dit zoveel mogelijk in goed overleg doen, maar ik zou graag weten wat onze rechten hierin zijn.

Er is sprake van een onverschuldigde betaling van vier leden jegens de 5e , dit kan tot vijf jaren terug gevorderd worden.

Beoordeel dit antwoord:

Voor een wijziging van de breukdelen is opnieuw een wijziging van de splitsingsakte nodig. Het besluit hiertoe kan worden genomen met een 4/5e meerderheid oftewel 80% van de stemmen. Als in de onderhavige vergadering elke eigenaar 1 stem heeft, dan zullen alle eigenaren ermee moeten instemmen. Ik kan mij voorstellen dat de eigenaar van de zolderverdieping hiertoe niet bereid is en tegen zal stemmen. Er kan dan bij de kantonrechter een vervangende machtiging worden gevraagd om de tegenstem om te zetten in een voorstem.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag