Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn dochter, 20 jaar, heeft autisme en woont in een veilige woonomgeving.
De partner van mijn EX is financieel verantwoordelijk gesteld en mijn ex is de mentor van mijn dochter. Nu heb ik een aantal vragen aan Dit alles is naar wat ik weet ook vast gelegd.
Ik wil erbij zeggen dat toen mijn dochter geboren is ik het kind daarvoor heb moeten erkennen en dat er bij het gerecht is vast gelegd dat mijn ex als ik beide verantwoordelijk zijn voor mijn dochter en dus ook het gezag hebben.
Tevens heeft mijn dochter een wajong.
En nu heb ik aantal vragen:
A: tot welk jaar moet ik nu alimentatie betalen? Ik heb begrepen dat als je kind een lichamelijk of verstandelijke handicap heeft dat je eigenlijk altijd moet betalen.
B: In hoeverre kan ik inzage in haar financiƫle middelen krijgen?
C: Wat zijn nu nog mijn rechte en plichten, aangezien mijn ex mentor is?
D: In hoeverre kan dit allemaal veranderd of gewijzigd worden dat ik mede mentor kan worden?

Wettelijk bent u onderhoudsplichtig tot 21 jaar, tenzij bij echtscheiding iets anders met uw ex-partner is afgesproken. Ik ga er vanuit dat er tevens sprake is van bewind en dat de partner van uw ex-partner bewindvoerder is. U heeft op zich zelf geen recht op verslaglegging of rekening- en verantwoording. Aangezien u alimentatieplichtig bent, mag u wel vragen om inzage in het inkomen en kosten van levensonderhoud om te kunnen beoordelen of er nog wel sprake is van een behoefte aan alimentatie. Dit is niet als zodanig wettelijk geregeld. Maar u kunt wel stellen dat als u de informatie niet krijgt u vermoedt dat er geen behoefte meer is. Als er aanleiding is te veronderstellen dat de Wajong uitkering voldoende is om in de kosten te voorzien dan kan er reden zijn om een herziening te vragen van de alimentatie. Wijziging van bewindvoerder of mentor d.m.v. ontslag kan alleen als er sprake is van gewichtige reden, zoals disfunctioneren. Voor nader advies mag u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag