Stel vraag

Particulier


Ik heb in een ver verleden een lening afgesloten voor een vriend van mij. We hadden mondeling afgesproken dat hij mij zou terug betalen. Het was een studentenkrediet en die hoef je pas af te betalen als je klaar bent met studeren. Op een gegeven moment was ik klaar met studeren en toen moest ik de lening gaan afbetalen. Het stond op mijn naam, dus het werd van mijn lening afgeschreven. Hij was zelf niet altijd in staat om mij terug te betalen, dus heb ik hem soms ook even de ruimte gegeven. Maar nu na tien jaar is de lening nog niet afbetaald en hij heeft zich niet aan zijn belofte gehouden. Ik wil zelf van de lening af en ik ben nu bezig om het zsm zelf af te betalen. Het staat namelijk op mijn naam. Hij heeft een tijdje elke maand geld ervoor gegeven, maar af en aan stopte hij weer. Wat kan ik doen, zodat hij mij verplicht het geld wat ik al heb voorgeschoten, terugbetaalt? En mij helpt om de rest van de lening af te betalen?

Als uw vriend niet betwist het geld aan u schuldig te zijn, maar zegt niet te kunnen betalen, dan kunt u in het uiterste geval een incassoprocedure starten en ook (zelfs daaraan voorafgaand) beslag laten leggen op zijn bezittingen om zo meer zekerheid van betaling te krijgen.
Of u in een procedure ook in 1x het gehele nog openstaande bedrag kunt terug eisen, hangt wel af van de vraag of u heeft afgesproken dat bij niet tijdige betaling ook het gehele nog openstaande bedrag in 1x moet worden afgelost. Zo niet, dan zult u nog een traject van aanmaning en ingebrekestelling moeten doorlopen.. Als dan de achterstand in het aflossen niet wordt ingelopen, kunt u de geldleningsovereenkomst ontbinden en direct het gehele nog verschuldigde bedrag opeisen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag