Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


In 2008 heb ik een appartement in de Jordaan in Amsterdam gekocht dat toen net wat gerenoveerd. Na een jaar ontstond er in het pand lekkage, van de eerste verdieping naar de begane grond. Dit is toen, na lang aandringen, hersteld door de projectontwikkelaar. Nu is er van mijn appartement op de tweede verdieping een vergelijkbare lekkage ontstaan naar de eerste. Volgens een loodgieter die is langs geweest ligt dit aan zeer matig voeg- en kitwerk: wandtegels reiken niet tot de vloer, en het gat hiertussen is gedicht met ongeschikte acrylkit. In het voegwerk zitten gaten. Nu vraag ik me af of ik hier, negen jaar na dato, nog steeds de projectontwikkelaar op kan aanspreken.

In beginsel kan dat maar zal een zeer lastig zijn om het een en ander te bewijzen. Zo zal de tekortkoming van de projectontwikkelaar dienen te worden aangetoond en als dit vast staat kunnen de algemene voorwaarden ook nog eens bepalen dat de aansprakelijkheid wordt beperkt. Kortom, u zult een afweging moeten maken of u zich de moeite getroost om het bewijs te leveren afgezet tegen de te maken kosten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Veel dank voor dit antwoord. Aangezien de projectontwikkelaar een aantal jaren geleden de reparatie van exact hetzelfde probleem wel op zich heeft genomen, lijkt het me niet lastig om aan te tonen dat het hun slechte constructie is geweest die de lekkage veroorzaakt. Het gaat me meer om de termijn: is het na negen jaar nog mogelijk om schade te verhalen die zich niet eerder heeft aangediend? Ik weet overigens niets van algemene voorwaarden ...


Dat is inderdaad nog mogelijk. Overigens, als er een VvE is dan raad ik u aan het probleem bij hen kenbaar te maken zodat zij een standpunt kunnen innemen. U kunt bij een afwijzing dan zelf de projectontwikkelaar aansprakelijk stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nogmaals dank, maar de VVE weet ervan, ik snap niet wat dat aan een oplossing toevoegt. Mijn voornaamste vraag blijft of er een wettelijke termijn bestaat waarbinnen geeist kan worden dat dergelijk slecht renovatiewerk hersteld wordt en/of de schade (de lekkage op de verdieping onder mij) vergoed wordt.
Vriendelijke groet


In het algemeen dient u binnen 2 maanden na ontdekking van het gebrek te klagen bij de tegenpartij. Wilt u de zaak voor de rechter brengen dan moet dit binnen 2 jaar na ontdekking bij verborgen gebreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben u zeer erkentelijk dat u de moeite neemt om te proberen mijn vraag te beantwoorden. Echter, ik weet nog steeds niet wat de wettelijke termijn is waarbinnen ik mag verwachten dat slecht product (in dit geval de afwerking van de badkamer) gerepareerd of vergoed wordt door de verkoper (in dit geval de projectontwikkelaar). Het gaat me niet om de termijn nĂ¡ het ontstaan van de schade, maar de termijn tussen de verkoop en de schade.


Er is geen wettelijke harde termijn hiervoor. Het gaat om een redelijke termijn van reparatie van een paar weken, die naar gelang het geval en de omstandigheden langer kunnen zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag