Stel vraag

Particulier


Mijn broer is enkele maanden terug overleden. Hij heeft mij een lijfrentepolis nagelaten. Deze kan ik afkopen. Mijn vraag is of het bedrag dat dan vrij komt voor de belasting als inkomen of vermogen wordt gezien, dit i.v.m. huurtoeslag enz. Of zou ik het in i.p.v. afkopen, in maandelijkse termijnen kunnen uitkeren en zo ja over hoeveel maanden?

Allereerst gecondoleerd met uw broer. De afkoopwaarde wordt gezien als vermogen en wordt normaliter op einddatum in termijnen uitgekeerd aan de verzekerde. Bij eerdere afkoop is er geen sprake van betaling in termijnen maar van een bedrag ineens.

Beoordeel dit antwoord:

Dat wordt gezien als vermogen in box 3, dus als u dan als u dan boven de grens komt van de huurtoeslag, dat is 25000 voor een alleenstaande, heeft u geen recht op deze toeslag, In dat geval kunt u het vermogen beter parkeren in een nieuwe polis en lijfrente of zorgen dat u onder de grens blijft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Volgens de belasting zelf valt het vrijgekomen bedrag onder inkomsten in box 1. Nu weet ik het niet meer....


Normaal gesproken worden de uit te keren termijnen van een lijfrentepolis gezien als inkomen. Nu u wilt afkopen krijgt u het bedrag ineens uitgekeerd wat tot uw vermogen gaat behoren, tenzij er een clausule is (afhankelijk van de soort polis) die bepaalt dat afkoop in termijnen wordt uitgekeerd. Als u wilt kunt u mij de polis mailen zodat ik het kan beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb de polis niet in mijn bezit. Is het niet zo dat het vrijgekomen bedrag eerst inkomen is en als je het dan vervolgens niet uitgeeft, dat het dan pas tot je vermogen gaat behoren?


In beginsel niet. Wellicht kunt u bij de verzekeringsmaatschappij navraag doen om welke polis het precies gaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag