Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn ouders hebben 20 jaar geleden veel geld geleend (meer dan € 100.000) aan mijn broer, zodat hij een onderneming "zijn droom" kon beginnen. Er zou rente en aflossing betaald gaan worden, maar door allerlei omstandigheden is dat vrijwel nooit gedaan conform de afspraken, en op het moment wordt er niets betaald. Mijn ouders hebben mijn broer nooit voor de rechter willen brengen om zo betaling af te dwingen én hem dan waarschijnlijk failliet laten gaan, begrijpelijk maar ook heel wrang omdat ze dit als aanvulling op hun pensioen bedacht hadden en het nu ook echt nodig hebben om een beetje comfortabel te leven. Ik, zijn oudere broer, ben destijds niet ingelicht over de lening en de afspraken over rente en aflossing. Ik weet niet wat de 'waarheid' is en trek geen partij. Ik acht het zelfs mogelijk dat mijn ouders een deel hebben kwijtgescholden, om de lieve vrede te bewaren en mijn broer nog een keer te 'helpen". Nu ziet het ernaar uit dat onze moeder niet lang meer zal leven (onze ouders zijn in gemeenschap van goederen getrouwd) en vraag ik me af hoe het zal gaan. Ik "erf" een deel van de vordering op mijn broer als mijn moeder overlijdt, ik neem aan een kwart van het bedrag dat nog openstaat. (De helft gaat naar mijn vader, de andere helft is voor mijn broer en mij? Mijn vader het 'vruchtgebruik' van mijn erfenis geven lijkt me in dit geval niet wenselijk). Moet ik me conformeren aan de afspraken/termijnen omtrent rente en aflossing die in de originele overeenkomst staan of kan ik het bedrag dat ik te vorderen heb van mijn broer in één keer opeisen? En als hij mij niet betaald, zal ik dan veel kosten moeten maken om het te krijgen? U begrijpt, het wordt een lastige kwestie en ik wil er graag in dit stadium al over nadenken

U erft uw deel van de vordering op uw broer in de staat waarin dat deel op dat moment is. Wanneer het niet of niet in een keer opeisbaar is, dan wordt het dat ook niet door het overlijden van uw moeder (tenzij dat uitdrukkelijk is bepaald). U erft 1/3 van de helft van de vordering (1/6), want u bent samen met uw vader en uw broer erfgenaam van het deel van uw moeder.

Of u veel kosten moet maken voor de incasso hangt geheel af van de mate van medewerking van uw broer en van de verhaalbaarheid van de vordering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

nog een vraag hierover: kan het zo zijn dat ik de vordering niet meteen kan effectueren, maar dat mijn deel nog bij mijn vader blijft.(volgens mij heet dat "langstlevende"clausule) en ik pas na de dood van mijn vader met mijn broer 'aan de slag' moet? Is hiervoor nodig dat mijn ouders een testament hebben, of kan zoiets ook in de geldleningsovereenkomst staan en dan net zo geldig zijn?
En hieruit voortvloeiend: als bovenstaande het geval is, mag mijn vader dan bv de hele lening kwijtschelden (dus ook mijn erfdeel van mijn moeder), zodat er niets meer te vorderen is als mijn vader overlijdt?


Daar hoeft niets voor te gebeuren, dat is tegenwoordig al de wettelijke regeling. U kunt pas over uw nalatenschap (of de waarde daarvan) beschikken na overlijden van uw vader.Uw vader kan tot die tijd over de nalatenschap beschikken en hij kan ook de schuld van uw broer kwijtschelden. Voor het deel van uw moeder hebt u wel een vordering op uw vader en die vordering behoudt u gewoon.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag