Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoi,

Ik heb onlangs mijn baan opgezegd en mijn werkgever wilt nu betaalde studiekosten op mij terugvorderen. Ik vraag mij af of dit rechtsgeldig is.

Bij indiensttreding is , per e-mail, vermeld dat mijn nieuwe werkgever mijn studiekosten van mijn oude werkgever overneemt.

e-mail:
"...Voor de studie(kosten)regeling verwijzen wij naar artikel 45 van het Arbeidsreglement. Voor de betaalde studiekosten geldt een maandelijkse vrijval termijn van 1/36e deel. Bij uitdiensttreding is werknemer gehouden het nog het nog niet vrijgevallen bedrag terug te betalen aan werkgever... "

In het genoemde artikel 45 staat vermeld:
"de bepalingen en voorwaarden van de studiekostenregeling zijn hierna opgenomen en worden vastgesteld in de studieovereenkomst"
Ik heb echter nooit een studieovereenkomst getekend, dan wel ondertekend.

Is werkgever gerechtigd om de studiekosten in dit geval op mij terug te vorderen?

Als er geen studieovereenkomst is getekend dan heeft de werkgever in beginsel geen grond om de kosten terug te vorderen. Ook wordt het terugvorderen van de kosten gezien als het in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid of goed werkgeverschap. Bovendien dient de studieovereenkomst (studiekostenbeding) aan een aantal voorwaarden te voldoen bv dat het voor de werknemer duidelijk moet zijn welke kosten worden teruggevorderd onder welke omstandigheden.
Kortom, uw werkgever moet met hele goede gronden komen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag