Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hallo,

Ik hoop dat jullie kunnen helpen met onderstaand.

Afgelopen week is de zoon (6 jaar) van kennissen van ons met zijn fiets tegen een auto gereden. Op een oversteekplaats voor fietsers kon hij niet tijdig remmen met zijn handremmen omdat hij wanten droeg. Hij reed hierdoor, door een rood stoplicht voor fietsers, met zijn fiets tegen het linker portier van een voorbijkomende auto. Met als gevolg een grote kras op het portier. De automobilist is bij onze kennissen langs geweest met een factuur van 700 euro van de garage, en vraagt deze betalen. Onze kennissen hebben geen aansprakelijkheidsverzekering.

Wie is in deze situatie aansprakelijk? Als hierover een uitspraak gedaan zou moeten worden, wie is hiertoe dan bevoegd, en wat is de procedure? Onze kennissen geven aan niet in staat te zijn het gevraagde bedrag van 700 euro te betalen. Is er een fonds dat hierbij financieel helpt?

Alvast dank voor jullie hulp!

Geachte vragensteller,

Erg jammer allemaal maar desondanks een geluk bij een ongeluk dat het kind geen ernstige verwondingen heeft opgelopen. Maar dit terzijde.

In principe zijn de ouders van het kind aansprakelijk voor de schade in casu. Ook is de vraag of het kind alleen of met begeleiding aan het fietsen was. Daarentegen MOET een automobilist bij oversteekplaatsen ten alle tijden bedachtzaam zijn. Dat het kind wanten droeg, zou een punt van overmacht kúnnen opleveren, als er een redelijke reden voor was het dragen van de wanten.

Ondanks, dit alles zou u zich kunnen wenden tot het Waarborgfonds, maar u moet wél bezien hoe de situatie ervoor staat. Ook kan bemiddeling tussen u beiden een bijdrage opleveren in een goede afloop.

Hopelijk bent u in goede orde van antwoord voorzien en mocht u nadere info wensen dan mag u mij direct benaderen.

Beoordeel dit antwoord:

Helaas zullen de ouders van het kind voor de kosten dienen op te draaien, omdat zij volgens de wet aansprakelijk zijn. Wel kan het zo zijn dat de automobilist enige verwijt valt te maken t.a.v. de schade bv vanwege een te hoge snelheid in plaatsen waar een oversteekplaats is, verkeersregels genegeerd, etc. Het is aan de rechter om de exacte aansprakelijkheid uit te spreken in het geval dit een juridisch geschil zou opleveren. Verder kunt u zich niet bij het waarborgfonds melden, omdat het niet uw eigen schade betreft maar van de automobilist.
Mocht er een juridisch geschil ontstaan of wilt u meer info, dan kunt u kosteloos direct contact met mij opnemen via de button naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor jullie antwoorden. Het is me duidelijk wie aansprakelijk is.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag