Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemiddag,

Mijn man en ik gaan scheiden en hebben hiervoor een mediator ingeschakeld. Het verzoek tot scheiding is (nog) niet ingediend en ik heb de volgende vraag:

Ik ben op zoek naar andere woonruimte en ik vroeg me af of het mogelijk is voor mij om een huis te kopen voordat de scheiding uitgesproken is. Kan mijn man dan bijvoorbeeld iets tekenen waarbij hij afziet van alle rechten en plichten w.b.t. het door mij gekochte huis.We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Geachte mevrouw,
Van belang is te weten of het echtscheidingsverzoek al bij de rechtbank is ingediend door uw advocaat.
In de rechtspraak wordt als peildatum voor de omvang van de gezamenlijke boedel gehanteerd de datum van ontbinding van de gemeenschap (voor scheidingen na 1 januari 2012). Dit is de datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding (ontbinding van het huwelijk) bij de rechtbank door uw advocaat. Dit verzoekschrift wordt ook ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank, waardoor de gemeenschap wordt ontbonden. Alles wat u daarna aan spullen verkrijgt of aan schulden maakt, is en blijft van u en valt niet meer in de gemeenschap; immers is die gemeenschap met uw vrouw/man niet langer aanwezig. Let wel: u bent op die datum nog niet gescheiden, maar dat maakt niet uit voor de verdeling.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.
met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag