Stel vraag

Particulier


Welke wettelijke termijn, dient een bank in acht te nemen voor het nemen van een claimbesluit, waartoe ik op 01-06-17 ben uitgenodigd door de bank en welke door mij op 05-06-17 is ingediend.

Op 01-10-17 heb ik mededeling aan de bank gedaan, dat de `redelijke termijn van dertien weken` is verstreken, waarop ik geen reactie op heb mogen ontvangen.

Bestaat er een wettelijke termijn waarop je een beroep kunt doen, dat `rechtens` de ingediende claim is vastgesteld?

De wettelijke termijn is 62 dagen (art. 4: 5 Awb) wat eventueel verlengt kán worden door de bank. Nu dat dit in uw geval gaande is moet u een ingebrekestelling opstellen. Na deze ingebrekestelling heeft men nog twee weken om een besluit te nemen, zo niet dan kunt u aanspraak maken op een dwangsom.

Beoordeel dit antwoord:

Ik deel niet de mening van de heer Groenewegen. Het betreft hier geen bestuursrechtelijke kwestie zodat de AWB niet van toepassing is.
In de wet zijn er voor dit soort gevallen geen wettelijk termijn te vinden waarbinnen er gereageerd zou moeten worden. Het gaat inderdaad om een redelijke termijn die nodig is om het geval normaal gesproken af te handelen. Is er meer onderzoek nodig dan kan het langer duren dan redelijk is, maar dient dit wel gecommuniceerd te worden naar de klant. Ik raad u aan de bank schriftelijk te melden dat u binnen 2 weken een reactie wilt, waarbij u zich anders in het uiterste geval zult wenden tot de rechter.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag