Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan mijn baas me verplichten mijn part-time dag te wijzigen omdat mijn collega per se die dag haar part-time dag wil maken?

Dit is de situatie:
Op de afdeling waar ik werk, zijn we met z’n drieën.
Dame nr 1 heeft een vast contract, twee jonge kinderen en heeft altijd woensdag en vrijdag vrij.
Dame nr 2 heeft een jaarcontract en werkt fulltime. Zij is zwanger en gaat straks drie dagen werken. Zij wil ook de woensdag vrij.
Ikzelf heb ook een jaarcontract (2 maanden later begonnen dan dame nr 2), en heb sinds april dit jaar iedere woensdag vrij. Dit staat ook in mijn (jaar)contract aangegeven.
Ikzelf heb geen kinderen (en val altijd in op de woensdag als dit nodig is), maar wil per se de woensdag als vrije dag houden. Dit komt mij het best uit.

Zou mijn baas mij kunnen verplichten om de woensdag op te geven en te ruilen met een andere dag omdat mijn collega die woensdag vrij wil?

Als de werktijden in uw contract zijn vastgelegd en daarbij de woensdag als vrije dag is gestipuleerd, dan kan dat niet zomaar. De formulering is wel van belang. Gewoonlijk staan de werktijden positief geformuleerd in de trant van: " werkt gedurende 4 dagen in de week gedurende acht uur; deze dagen zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag"

Dat is anders dan: Werknemer kan ingezet worden op alle dagen van de week, inclusief de zaterdagen als deze tot de openingstijden van de vestiging behoren. Werk- en vrije dagen worden in overleg vastgesteld, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wens van werknemer om de woensdagen vrij te hebben.

In het laatste geval is het gemakkelijker voor uw werkgever om uw rooster met een beroep op het bedrijfsbelang om te gooien.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel erg bedankt voor uw snelle antwoord! In mijn contract staat “woensdag is uw vrije dag”. Maar dit is slechts een jaarcontract, en ik maak me zorgen dat ze het veranderen wanneer het verlengd wordt. Dat kan waarschijnlijk wel?


Nee, ik adviseer om uw werkgever het contract te tonen. U bent er dan zeker van dat u de woensdag kunt blijven werken.

Indien gewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Als uw contract van rechtswege afloopt, dan kan uw werkgever u een nieuw voorstel doen dat een andere inhoud heeft, inderdaad. Als uw contract een verlengingsclausule kent of automatisch omgezet wordt in een vast contract bij voldoende functioneren dan kan dat niet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de antwoorden! Ik waardeer dat u uw tijd hier in geeft gestoken!


Graag gedaan, ik hoop dat u er samen goed uitkomt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag