Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben werkzaam in de zorg en werk onregelmatige diensten. (18 uur p.w) Onlangs is mijn schoonmoeder plotseling overleden.
De dagen voor de begrafenis was ik 3 dagen ingeroosterd. Ik Kreeg van mijn baas bijzonder verlof die dagen. Nu blijkt dat ik het verlof naar rato heb gehad. 3 uur per te werken dag, waardoor ik nu 15 uur moet inhalen. Mag dit? Of heb ik als deeltijdwerker recht op 3 x 8 uur bijzonder verlof?

Geachte vragensteller,

Verlof door zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden krijgt de medewerker het loon doorbetaald. Het gaat om verlof van hoogstens een paar dagen of mogelijk zelf een paar uren. Dit soort verlof word door de wetgever “calamiteiten verlof” genoemd, waarbij het voornamelijk gaat om geboorte, trouwen of overlijden

Onder bepaalde omstandigheden heeft de medewerker dus recht op loon, hoewel hij niet werkt. Het gaat hier om het loon dat naar tijdruimte wordt vastgesteld. In veel gevallen is dat een uurloon. Dit uurloon wordt vermeerderd met het gemiddelde van de toeslagen die de medewerker geregeld ontvangt, zoals bijvoorbeeld overwerktoeslag en een toeslag voor bezwarende werkomstandigheden.
Zodoende heeft u recht op calamiteitenverlof als er plotseling een zeer bijzondere situatie optreedt. Deze situaties zijn in uw CAO's geregeld. Maar als dat niet het geval is, moet de werkgever - in het kader van de Wet arbeid en zorg- een redelijk verzoek tòch toekennen.

De hoogte van uw verlofuren staan in uw CAO, daar ik niet beschik over de kennis in welke verwantschap de begrafenis is geweest citeer ik u het volgende uit uw CAO;

(...)" 3 bij overlijden van bloed- of aanverwanten:
 4 dagen bij het overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad of van
huisgenoten met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;
 2 dagen bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de tweede graad en ten hoogste één
dag bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de derde of vierde graad.

Als de werknemer belast is met de regeling van de begrafenis, crematie en/of nalatenschap,
worden ten hoogste 4 dagen verleend.

B In alle andere bijzondere gevallen kan de werkgever buitengewoon verlof met of zonder behoud
van salaris verlenen voor een van geval tot geval beperkte tijdsduur". Einde citaat.

Hopelijk u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. Desgewenst, mag u mij direct benaderen voor nadere informatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag