Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd van 16 uur per week. Ik werk structureel extra uren van plm 6- 10 uur gem. per week, Dit doe ik al meer dan 1 jaar.
Nu wil mijn werkgever de 16 uur maximaliseren en in een vast rooster plaatsen en mij de ruimte van meer-uren verder beperken. Binnen de zorg is er een chronisch tekort aan personeel en heb om de reden gevraagd. Bovendien wil ik de meer-uren in mijn arbeidsovereenkomst laten veranderen. Kunt u mij vertellen wat mijn rechtspositie hierin betekent?

Als je al langere tijd meer uren werkt dan in je contract staat dan kun je je werkgever vragen om het aantal uren aan te passen. Doe je dat niet, dan mis je mogelijk loon als je ziek wordt en bouw je minder verlofuren op.
Als je in de afgelopen 13 weken steeds meer uren hebt gewerkt dan in je contract staat, dan ontstaat een rechtsvermoeden dat je arbeidsomvang (het aantal uren in je contract) eigenlijk het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 13 weken moet zijn. Je werkgever moet dan de uren in je contract aanpassen naar dat gemiddelde aantal uren.
Het gaat hier wel om een rechtsvermoeden. Het kan zijn dat je werkgever je urenclaim kan weerleggen. Bijvoorbeeld omdat er van tevoren duidelijk is aangegeven dat de extra uren die je hebt gewerkt maar voor een bepaalde ingeperkte periode zijn. Bijvoorbeeld bij vervanging van een zwangere collega.
Ik adviseer je om je werkgever een brief of mail te sturen waarin staat dat je de afgelopen periode steeds meer hebt gewerkt dan het aantal uren in je arbeidsovereenkomst. En vraag of hij je contract wil aanpassen naar het gemiddelde aantal uren.

Beoordeel dit antwoord:

U hoeft zich daar niet bij neer te leggen en kunt een omvang van 22-26 uur bij de werkgever halen.

Indien gewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag