Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


L.S.

Graag zou ik advies krijgen over een kwestie waar ik alleen maar tegenstrijdige berichten over kan vinden. Het gaat om een omvangrijke belastingschuld van 150K die bestaat uit inkomstenbelasting en omzetbelasting van minstens 5 jaar geleden.

Door de crisis is mijn toenmalige bedrijf (eenmanszaak) behoorlijk in de problemen gekomen. In plaats van te failleren, heeft een professional bureau gewerkt aan een oplossing middels een minnelijk traject. Hoewel vrijwel iedere crediteur (op een paar kleine na) akkoord gingen, heeft een rancuneuze crediteur dit in de dwangakkoordprocedure weten te laten klappen. Sindsdien staat alles stil.

Om toch zelf richting een oplossing te gaan werken, heb ik de fiscus verzocht om vrijstelling. Die is afgewezen. En nu komt mijn grote vraag. De voornaamste afwijsgrond is het feit dat er afloscapaciteit is. Ik heb echter sinds een jaar al geen inkomen, maar mijn partner wel. Wij zijn echter niet getrouwd, hebben geen samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

De fiscus stelt nu heel koud: " Het netto besteedbaar inkomen van de belastingschuldige wordt vermeerderd met het gemiddeld per maand te verwachten inkomen zijn partner, ook wanneer deze onder huwelijkse voorwaarden is gehuwd of bij ongehuwd samenwonenden".

Dat houdt nu in dat alles van het inkomen van mijn partner boven 90% van de Bijstandsnorm door de fiscus afgeroomd gaat worden. Gezien de hoogte van de schuld, zou dat de komende 25 jaar zijn.

Mij stelling is dat de fiscus ons feitelijk als in gemeenschap van goederen gehuwden beschouwt.

Ik kan het niet voor mogelijk houden dat een 'derde', wat mijn partner feitelijk is, volledig verantwoordelijk gehouden kan worden voor mijn belastingschulden?

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

Bij voorbaat veel dank!

Onjuist is dat de belastingdienst "aan het inkomen van uw partner mag zitten".
Ik adviseer u om daartegen bezwaar te maken en desnoods door middel van een kort geding dat te voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag