Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Is het u bekend, sommige gemeentes, dat handhavers geen ambtenaar zijn maar in dienst van een BV.
Dat deze BV meerder belangen heeft, en ingehuurd wordt door de gemeente.
Is het niet zo dat alleen de overheid privileges heeft om bekeuringen uit te schrijven?
En zeker geen commerciële BV bedrijven met meerdere belangen.

Jazeker, inspecteurs van de GGD zijn vaak ZZP-ers of in dienst van een ingehuurd bedrijf. Over hun bevoegdheid zijn ook wel rechtszaken gevoerd, waarbij de constructie zo is dat de directeur van de GGD de bevoegdheid heeft om te bepalen wie wel of niet geschikt is om te mogen handhaven.

Uit een van die uitspraken het volgende:

" De rechtbank overweegt onder verwijzing naar de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 26 april 2016 (ECLI:NL:RVS:2016:1105) dat artikel 1.61 van de Wko bepaalt dat verweerder de directeur van de GGD als toezichthouder aanwijst. Volgens de Memorie van Toelichting bij dit artikel mandateert de directeur zijn toezichthoudende bevoegdheden vervolgens aan medewerkers die werkzaam zijn als toezichthouder met betrekking tot de Wko.

Verweerder heeft de directeur bij het besluit “Aanwijzen GGD als toezichthouder kinderopvang, peuterspeelzalen en voorschoolse educatie” van 31 mei 2011 aangewezen als toezichthouder op de kwaliteitseisen die in de Wko zijn opgenomen voor onder andere de kinderopvang. Met datzelfde besluit is het de directeur toegestaan in zijn plaats medewerkers aan te wijzen die onder zijn verantwoordelijkheid als toezichthouder optreden. Van deze mogelijkheid heeft de directeur gebruik gemaakt middels het ondermandaatbesluit van 7 april 2010. Uit dit besluit blijkt dat mandaat is verleend aan - onder andere - de inspecteur kinderopvang voor de bevoegdheid ‘toezichthouder ingevolge de artikelen van de Wko, behoudens voor het geven van een schriftelijk bevel op grond van artikel 65, derde lid, van de Wko’. De betreffende toezichthouder is blijkens het aanstellingsbesluit van de GGD van 29 oktober 2010 met ingang van 1 januari 2011 aangesteld als inspecteur kinderopvang. Deze benadering is overeenkomstig de hiervoor aangehaalde Memorie van Toelichting. De rechtbank is op grond van het voorgaande van oordeel dat sprake is van een sluitend systeem van toezicht en mandaat en concludeert dat de toezichthouder bevoegd was om als toezichthouder een inspectie uit te voeren bij eiseres."

Indien u het niet eens bent met deze gang van zaken, iets dat ik mij goed voor kan stellen, zou u uw volksvertegenwoordiging moeten bewegen tot het aanspreken van de bestuurder die deze bevoegdheid aan de directeur van de GGD heeft gegeven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag