Stel vraag

Particulier


een bouwbedrijf heeft nieuwe woningen gebouwd inclusief ondergrondse parkeergarage achter mijn tuin. Hierdoor is mijn tuin verzakt inclusief de schuur. Ik woon in een huurhuis.
ik wil het komende jaar de schuur vervangen vanwege ouderdom. Nu is de ondergrond van beton, maar omdat die nu verzakt is moet ik deze verwijderen en een nieuwe laten maken. Dit alleen al kost veel geld.
Kan ik zonder rechtsbijstand verzekering de aannemer aansprakelijk stellen? heb ik recht op een vergoeding van de kosten?
ps. er zijn door de aannemer metingen gedaan meerdere malen, die ik niet te zien krijg, maar het is duidelijk dat de grond flink is verzakt.

Door de verzakking kán u schade vergoed krijgen, economische schade wordt dit genoemd.

De schade kan bestaan uit progressieve scheurvorming, verlies aan draagkracht van verschillende constructieve onderdelen. De wet spreekt dan over ‘Plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen'.

Verzekeraars wensen deze zulks soort schade's niet te verzekeren omdat dergelijke schades vaak sluipend ontstaan en tot discussie kunnen leiden over de vraag of de oorzaak een plotselinge en onverwachte gebeurtenis betreft.
Wat óók in uw geval meespeelt is dat u géén eigenaar bent van de woning, zodat u geen beroep kunt doen op deze schade. U kunt wél bij de verhuurder een verzoek indienen omtrent derving woongenot, vanwaaruit de verhuurder de schade kan claimen bij de aannemer.

Zodoende, adviseer ik u om met de verhuurder in overleg te gaan. Voor nadere info mag u, desgewenst, direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor je snelle antwoord.
Maar is de aannemer verplicht mij de schade te betalen? (dus zonder verzekeraars).
tenslotte is door het heien de grond verzakt waardoor ik nu bij het plaatsen van een nieuwe schuur ook de ondergrond weer waterpas moet laten maken inclusief de betonnen onderlaag.

U zegt; ik kan de economische schade vergoed krijgen, maar hoe doe ik dat? zonder rechtsbijstand verzekering?
ik heb een aansprakelijkheid verzekering, maar dat is toch alleen als ik aansprakelijk wordt gesteld? niet als ik iemand anders aansprakelijk wil stellen?

hoeveel kans maak ik geld te krijgen van de aannemer voor de schade? zinvol een advocaat in handen te nemen? ik wil niet voor kosten komen te staan, vandaar deze vraag.
de aannemer werkt tot op heden helemaal niet mee.


Zoals mijn collega terecht schrijft, zal de eigenaar van de woning (woningbouwvereniging) de aannemer aansprakelijk moeten stellen. Aangezien u slechts huurder bent zal de aannemer niet gauw geneigd zijn u een schadevergoeding te betalen. Als u nu de verhuurder aanspreekt op de gebreken aan de woning, dan kan de verhuurder verhaal halen op de aannemer.

Beoordeel dit antwoord:

Dank waarde college van den Bosch voor de aanvullende info.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag