Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wat zijn de rechten en plichten van een zelf aangestelde vertrouwenspersoon binnen een vereniging? Kan dit überhaupt? Of is dit een beschermde titel? En als dit wel kan, wat zijn dan je rechten en plichten? Met welke informatie mag/moet je wel iets doen? En welke informatie is en blijft vertrouwelijk? Ben je hoofdelijk aansprakelijk als er iets gebeurd en jij was wel op de hoogte van hetgeen?

Geachte vragensteller,

In antwoord op uw vraag het volgende;

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan 'onderling ' worden besproken. Een vertrouwenspersoon stelt zich onafhankelijk op. De vertrouwenspersoon dient zich
uitsluitend te laten leiden door de belangen van de medewerker en nimmer door eigen
belang, dan wel eventuele belangen van de organisatie.

Ook heeft de vertrouwenspersoon een geheimhoudingsplicht, die ook voortduurt na
beëindiging van de begeleiding van de medewerker/geschil, ten aanzien van wat hij in zijn hoedanigheid als vertrouwenspersoon verneemt, tenzij wettelijke regelingen anders bepalen of sprake is van een conflict van plichten waardoor hij in gewetensnood komt.

Daar ik niet geheel kennis heb van uw vraagstelling, wil ik u wel wijzen op de gedragscode die een vertrouwenspersoon moet hanteren. De statuten in deze, over de aansprakelijkheid, brengen met zich mee dat géén verandering in de aansprakelijkheid van de werkgever voor fouten die de werknemer in de beoefening van zijn functie van interne vertrouwenspersoon en/of anderszins maakt.

Om een en ander helder te krijgen mag u direct contact met mij opnemen, voor nadere info.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag