Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte heer/ mevrouw,

Om bij ons huis achter te komen, lopen we over een pad dat van de buurman is. Hij moet overpad verlenen. Het pad is ongeveer 1 meter breed.

Een groot deel van het pad loopt langs zijn achtertuin en hij heeft een schutting van ongeveer 2 meter hoog. Hierboven uit steekt een grote heg. Deze heg hang voor een deel over het pad met laaghangende takken waardoor ik moet bukken om mijn ogen te beschermen. Het pad is slecht bestraat en glad door alle blaadjes.

Ik heb een zeer slechte verstandhouding met deze buurman, het stadium van praten zijn we allang voorbij. Het betreft overigens allen koophuizen.

Nu heb ik hier een aantal vragen over:

- Hoe hoog mag die schutting zijn?
- Hoog hoog mag de heg boven de schutting uitkomen?
- Moet ik de takken die over de schutting boven het pad hangen zelf wegknippen of is dat zijn taak?
- Moet ik opnieuw straten of hij?
- Als er iemand valt en bijvoorbeeld een been breekt daar, wie is er dan verantwoordelijk?

Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

F.

Eerst is van belang wat er is beschreven in de akte waarbij het recht overpad ten behoeve van u is gevestigd.
De schutting staat als ik het goed begrijp, gewoon op de grond van uw buurman en mag zo hoog zijn als de plaatselijke regeling (bestemmingsplan / vergunningvrij bouwen) toestaat. Beplantingen op eigen terrein, mits op 2 meter afstand van de eigendomsgrens, zijn niet aan een bepaalde hoogte gebonden. Wel is het zo dat uw buurman niet het overpad onmogelijk mag maken (afsluiten oid), maar hij heeft anderzijds van rechtswege niet de verplichting om het overpad te onderhouden; u zult dus in beginsel zelf het nodige moeten doen om uw recht van overpad bruikbaar te houden, zoals snoeien van overgroeiende takken voorzover nodig om het pad te kunnen gebruiken en onderhoud van bestaande bestrating. Gebruiken de buurman en eventuele anderen het overpad ook, dan dienen de kosten van onderhoud te worden gedeeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u, ik kan weer even verder.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag