Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Beste juristen van Rechtswinkel.nl,

Vorige week vrijdag heb ik (chocolatier) samen met een vinologe een proeverij wijn en chocolade gehouden in mijn productieruimte.
Op de dag zelf kreeg de vinologe om 15.23 uur een whatsapp van een deelneemster dat ze die avond niet zou komen. Deze deelneemster had zich in totaal met 4 personen aangemeld en van te voren betaald. De proeverij zou om 20.00 uur die dag beginnen. Reden van afzeggen is dat twee van de deelnemers die ochtend te horen hebben gekregen dat hun zoon ernstig ziek is én de man van de deelneemster zou ook ziek zijn.

Nu wil de deelneemster het geld terug dat ze betaald heeft en heeft ze aan de vinologe aangegeven dat ze anders nooit meer naar een proeverij van haar komen. De vinologe overweegt nu deze persoon de helft van het geld terug te geven, omdat ze bang is dat er anders vervelende dingen over haar gezegd gaan worden.

Ik vind het op mijn beurt niet terecht om die mensen hun geld terug te geven. De betreffende deelnemers hebben zich ruim van te voren aangemeld, betaald en zeggen via een whatsapp 4,5 uur van te voren af. Dat is naar mijn idee veel te laat, waardoor wij ook geen tijd meer hadden om nieuwe deelnemers te vinden. En dan wordt er ook nog min of meer geprobeerd om één van de organisatoren te chanteren.
Bovendien hadden wij op het moment van afzeggen ook al onze voorbereidingen volledig getroffen. De wijnen zijn op het aantal deelnemers ingekocht en de bonbons, die ik met de hand maak, zijn ook op het aantal deelnemers afgestemd.

Wat kunt u/ kunnen jullie ons adviseren? Moeten wij deze mensen tegemoet komen en terugbetalen, ze aanbieden om naar een volgende proeverij te komen of hebben zij pech en hadden ze eerder af moeten melden?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Strikt juridisch gezien hebt u gelijk. De afspraak is immers dat tegen betaling een proeverij wordt bezocht en het eenzijdig wijzigen van de afspraak (niet komen) geeft geen recht op teruggave van het betaalde bedrag. Of er commerciële redenen zijn om mee te werken aan het wijzigen van de afspraak moet iedereen voor zichzelf uitmaken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag