Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Asbestprobleem
Wij hebben een woning gekocht met als doel er een mantelzorg appartement in de garage te bouwen. Dit hebben wij aan de aankoopmakelaar duidelijk gezegd, ook de makelaar van de verkopende partij was op de hoogte.
In het verkoopcontract staat de gebruikelijke asbestclausule maar op het invulformulier heeft de verkoper ingevuld dat er geen asbest in de woning zit.
Voor de verbouwing hebben wij een projectmanagement bureau ingehuurd, aan hun hebben wij alle tekeningen beschikbaar gesteld.
Zij hebben voor ons een aannemer gevonden voor de verbouwing.
Nu is er asbest aangetroffen, wat de aannemer in eerste instantie stil wilde houden, maar wat een werknemer mij toch vertelde. De projectmanager heeft de asbestcalamiteitendienst voor ons ingeschakeld en het bleek een ernstige soort te zijn. Doordat de aannemer zijn werknemer heeft laten doorwerken nadat hij ingelicht was is er een vervuiling in het hele huis ontstaan. Dit afgelopen weekend is dit met spoed schoongemaakt. Er zijn een aantal spullen vernietigd zoals de gordijnen die nog in de woonkamer en serre hingen. Vandaag is er verder onderzoek in de woning verricht en we wachten nu op de uitslag. De kosten van het onderzoek en de sanering lopen erg op. Wie is er verantwoordelijk voor. Veel partijen waren op de hoogte van onze plannen, de aankoop- ken de verkoopmakelaar, de projectmanager van het projectbureau en de aannemer (die ook nog eens liet doorwerken ondanks het vermoeden van zijn werknemer). Onze opstal- en inboedelverzekering houdt het af. Had niemand van deze adviseurs ons op de risico's moeten wijzen. We hebben aan alle partijen netjes de kosten voor hun advies betaald, maar ja wat is dat achteraf waard.
Alvast veel dank als ik advies krijg.

Nu dat blijkt dat de verkoper zijn mededelingsplicht heeft geschonden is hij aansprakelijk voor de kosten, temeer hij óók fraude gepleegd door een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid.

Een arrest van de Hoge Raad uit 2012 gaat over dezelfde kwestie als in uw casus. Zodat u vermindering van de koopsom kunt vorderen en de economische schade.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag