Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo! Wij zijn 3 studentes die vorig jaar november in een nieuwbouwappartement zijn getrokken. Wij hebben een huur van ongeveer 1000 euro per maand met z’n drieën. Wij hebben veel geïnvesteerd in dit appartement, van de vloer tot de meubels tot aan alle verf. Toen wij het huurcontract tekenden was er geen probleem met het feit dat wij studenten zijn. Maar nu wel. Dit is wat onze makelaar doet). In het voorjaar gaat 1 van ons 3 uit het appartement en willen wij natuurlijk een nieuwe 3e huisgenoot. Vdp zegt dan dat wij geen 3e huisgenoot meer mogen, omdat ze geen studenten meer in het complex willen en geen delers. Ook moeten wij, de 2 die overblijven, 2,5 keer de huur per maand verdienen, dit komt neer op 2500 euro. Omdat onze makelaar er vanuit gaat dat wij met z’n tweeën de huur niet kunnen betalen, hopen ze dat wij dan weggaan. Toen wij het contract tekenden is er niets gezegd over een minimuminkomen en dit staat ook niet in het contract. Wel weet ik dat er een wettelijke regeling is voor vrije sector huurwoningen, maar daar zijn wij helaas nooit over ingelicht. Verder staan onze ouders garant voor de huur. Ik hoop dat u ons kunt adviseren, want dit appartement heeft ons ontzettend veel geld gekost en we willen hier niet weg...

Het huurcontract dient grondig te worden bestudeerd met name op duur en bijzondere voorwaarden. U mag mij dit vrijblijvend voorleggen nadat u direct contact hebt gemaakt.

Beoordeel dit antwoord:

Ik schat in dat voor u het belangrijkste is dat u jegens de verhuurder recht heeft om een nieuwe derde huisgenoot als (mede) huurder te te kunnen aanwijzen. Of dit het geval is kan worden beoordeeld aan de hand van de huidige huurovereenkomst en mogelijk ook aan de hand van door u te stellen en bewijzen feiten en omstandigheden.
Omdat het gaat om een nieuwbouw appartement, zal waarschijnlijk geen sprake zijn van een "traditioneel" studentenhuis, waarbij het gebruikelijk / gewoonte is dat de blijvende studenten zelf hun nieuwe huisgenoten kunnen kiezen.
U dient er rekening mee te houden dat op grond van appartementsregeling of soms ook op grond van overheidsregels "kamerverhuur" niet is toegestaan en dat uw verhuurder met een beroep hierop niet verplicht kan worden om een nieuwe huisgenoot een huurcontract toe te staan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag