Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We hebben 3 jaar geleden een huis gekocht. We hebben een bouwkundige keuring laten doen. Het huis was een bungalow en in 1998 is er een verdieping bovenop gebouwd. Een hoek van de bovenbouw leunt met een gemetselde pilaar op de muur van de trap die naar de voordeur loopt. Nu viel ons recentelijk op dat de trap aan t zakken is en de voegen van de muur en trap aan t afbrokkelen zijn. Meerdere aannemers hier gehad incl. De bouwer van de bovenverdieping. Nu blijkt de fundering wellicht niet voldoende te zijn voor ook de bovenbouw die met 1 punt leunt op de trap. Is dit een verborgen gebrek en is hier nu nog iemand aansprakelijk voor te stellen na bijna 20 jaar of 3 jaar na aankoop? Herselkosten zijn gemiddeld 23.000 euro.

De fundering is een wezenlijk onderdeel van een woning, hetgeen betekent dat gebreken aan de fundering een wezenlijk gebrek kunnen opleveren in de zin van artikel 7:17 BW. Daarbij gaat het niet enkel om gebreken die het woongenot onmiddellijk in de weg staan, maar ook om gebreken die op (afzienbare) termijn moeten worden verholpen, om ook in de toekomst het woongenot te kunnen behouden. Of in uw geval ook sprake is van een wezenlijk gebrek hangt af van hetgeen bij de aankoop van de woning van de overeenkomst mocht verwachten.

Dit is afhankelijk van een aantal omstandigheden, zoals de leeftijd van de woning, de koopprijs en de bouwkundige staat van de woning. In het licht van deze omstandigheden moet worden beoordeeld of het feit dat de fundering, volgens een funderingsonderzoek (eventueel) nog een handhavingsduur van dertig jaar heeft zonder dat herstelmaatregelen moeten worden genomen.

Indien dit het geval is, kan u zich NIET beroepen op non-conformiteit omdat er dan geleverd is hetgeen u op basis van de koopovereenkomst mocht verwachten.( LJN: AZ1068, Rechtbank Dordrecht 18/10/06)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag