Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Graag leg ik de volgende vraag aan u voor:
Ik ben werkzaam in de zorg en heb een contract van gemiddeld 24 uur per week. Het is een contract voor bepaalde tijd en eindigt op 31 december 2017. Gemiddeld werk ik minder dan 24 uren per week. Het rooster wordt opgesteld door de werkgever. Ik ben in september 2017 begonnen en heb niet gemiddeld 24 uur kunnen werken en sta hierdoor 63 uur in de min.

Mijn werkgever heeft tot nu toe steeds mijn normale salaris uitbetaald, dus op basis van 24 uur per week.
Nu is werkgever echter van plan om deze te weinig gewerkte uren (min-uren) aan het eind van mijn contract (31 december 2017) te verrekenen met o.a. mijn vakantie-uren, wat wil zeggen dat dit wordt ingehouden op mijn laatste salaris.
Kortom: ik krijg uiteindelijk dus gewoon minder betaald dan 24 uur, omdat ik te weinig uren heb kunnen werken.

Hieronder een overzicht van de uren gepland door werkgever:
7 sep t/m 30 sep = 49,01 uur ipv 83,20 uur (-34,14 uur)
1 okt t/m 31 okt = 91,10 uur ipv 104 uur (-12,90 uur)
1 nov t/m 30 nov = 88,02 uur ipv 104 uur (-15,98 uur)

In totaal dus -63,02 (exclusief december)

Ik val onder de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg cao.

In deze cao staat:
“Je werkgever stelt jouw werktijden vast vanuit de arbeidsduur die jij met je werkgever bent overeengekomen. Je werkgever moet hierbij rekening houden met jouw belang, waaronder voldoende hersteltijd tijdens en na het werk.”

“Je werkgever maakt de vastgestelde werktijden tenminste 28 etmalen van te voren aan jou bekend.”

De planning is ad-hoc en ik wordt bijna elke dag gebeld of ik volgende dag (of zeer binnenkort) kan werken. En als moeder van twee kinderen kan dat dat niet altijd op zo’n korte termijn, In de cao staat dat werkgever 28 etmalen van te voren de werktijden communiceert.

Mijn vraag is of de werkgever mijn vakantiegeld en salaris mag inhouden om de min-uren te compenseren. Doordat de werkgever mij onvoldoende heeft kunnen inroosteren heb ik deze min uren opgelopen. Ik heb altijd geprobeerd om aan mijn uren te voldoen maar dat was niet mogelijk. Ook diverse collega’s hebben min uren staan.

Alvast bedankt.

Uw werkgever dient u in beginsel het afgesproken loon door te betalen en mag de minuren niet zomaar verrekenen. Immers, het risico dat u niet kunt worden ingeroosterd ligt bij uw werkgever. Als er in de cao is bepaald dat er 28 etmalen van te voren de werktijden bekend moeten zijn gemaakt dan valt u dit niet toe te rekenen als dit aan uw werkgever is gelegen. Ik raad u aan uw werkgever schriftelijk te vragen om de normale uren uit te betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag