Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn woning is verkocht. Tijdens bezichtiging koper gewezen op vochtplekken in souterrain, die m.i. te maken hebben met optrekkend vocht. Een reeds langer bestaande situatie. Koper heeft geen nader onderzoek naar of in de woning laten doen. Tijdens bezichtiging heeft door koper ingeschakelde aannemer kruipruimte bekeken. Hij is hier droog en schoon uitgekomen. Veertien dagen voor overdracht bij notaris heeft sleuteloverdracht plaatsgevonden met door beide partijen ondertekende sleutelverklaring. Koper heeft strijdig met deze verklaring de woning meteen betrokken. Koper meldt nu forse wateroverlast in kruipruimte. Uit onderzoek is vooralsnog geen oorzaak naar voren gekomen. Koper beroept zich op non-conformiteit (ongezonde woonomgeving, elektronische apparatuur niet bruikbaar), beweert dat dit een langer bestaand gebrek is, waar verkoper vanaf moet hebben geweten en wil schade op kosten verkoper laten herstellen dan wel ontbinding van de koopovereenkomst. Koper heeft verkoper in gebreke gesteld en eist onmiddellijk opeisbare boete. Koper woont nog steeds in woning. Heeft verkoper iets te vrezen? Welke stappen moet verkoper zetten?

U heeft de koper gewezen op het vochtprobleem en hij heeft geen nader onderzoek verricht naar dit probleem. Daarmee verspeelt hij zijn rechten en kan zich later niet beroepen op het feit dat hij dit niet heeft geweten. Betreft het wateroverlast die niet in verband gebracht kan worden met het vochtprobleem dan kan de koper zich beroepen op de non-conformiteit, maar dat lijkt me uit uw toelichting niet het geval te zijn. U kunt nu de koper u in gebreke heeft gesteld schriftelijk de schadeclaim betwisten. Voor meer info of juridische bijstand kunt u desgewenst direct en vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. We zullen de schadeclaim betwisten en vooralsnog de verdere ontwikkelingen afwachten. Stel de oorzaak is gelegen in een gesprongen waterleiding of een lekkende (riool)afvoer en is niet gerelateerd aan de bestaande vochtplekken. Verkoper heeft hier nooit mee van doen gehad en ook geen weet van gehad. Het zal moeilijk vast te stellen zijn per wanneer de wateroverlast begonnen is. In ieder geval lijkt deze nu ernstig te zijn. Koper is met sleutelovereenkomst met standaard voorwaarden voor overdracht in de woning getrokken. Bij wie ligt dan de aansprakelijkheid?


In beginsel ligt de aansprakelijkheid bij de verkoper, vooral als het gaat om een gebrek die het normale gebruik in de weg staat. De koper heeft wel een onderzoeksplicht en had in verband daarmee ook de waterleiding en afvoer kunnen checken nu u hem hebt gewezen op het vochtprobleem. Als hij dit heeft nagelaten kan hij zich niet later op het standpunt stellen hiertoe als er schade is. Hij zal dan nu moeten bewijzen dat u hiervan op de hoogte was ten tijde van de koop. Voorlopig ligt de aansprakelijkheid aldus bij de koper.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag