Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


llo,
Ik ben 7 jaar lang oprichter en voorzitter geweest van een stichting. Enkele jaren geleden wilde ik stoppen met dit vrijwilligerswerk en is een ander bestuur gekomen. Na kort tijd heeft het nieuwe bestuur besloten om samen te gaan met een andere stichting die zich op hetzelde publiek richt. Het nieuwe bestuur heeft (mijn) oude stichting vervolgens formeel opgeheven (denk ik). Nu mijn kinderen groter zijn wil ik de stichting graag weer nieuw leven inblazen. Kan ik weer opstarten onder de oude naam of is er een nieuwe notariele akte nodig? Ik hoop van niet vanwege de notariele kosten. De doelstellingen van destijds zijn hetzelfde en ook dezelfde mensen willen weer in het bestuur.

Gaat u eerst na in het Stichtingenregister bij de Kamer van Koophandel of "uw" stichting nog bestaat. Zo ja, dan zult u moeten nagaan of er nog bestuurders van de stichting zijn ingeschreven en of deze inschrijving nog aan de statutaire eisen om bestuurder te mogen zijn, voldoet. In veel gevallen staan personen ingeschreven van wie de zittingstermijn reeds is verlopen. Zijn er nog "geldige" bestuurders, ga dan met hen in overleg over uw plannen. Zijn er geen "geldige" bestuurders meer, dan kunt u de rechtbank vragen om u aan te wijzen als nieuwe bestuurder. U zult dan wel uw belang bij deze benoeming moeten stellen en aannemelijk moeten maken.
Is de stichting niet meer ingeschreven omdat deze is opgeheven, dan zult u een nieuwe stichting moeten oprichten en hiervoor is de gang naar de notaris wel vereist. Als sprake is van opheffing, dan bestaat de stichting in juridische zin niet meer en kunt u de naam van de oude stichting weer gebruiken voor uw nieuwe stichting, tenzij deze naam inmiddels in gebruik is bij een andere rechtspersoon en verwarring dreigt als de nieuwe stichting ook deze naam gaat gebruiken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag