Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk in de vrachtwagenindustrie die interieuronderdelen maken, als productiemedewerkster. Sinds half augustus afgelopen jaar.
Normaliter is het de bedoeling om vakantieaanvragen te doen in deze periode (december/januari).
Maar mijn werkgever weigert antwoord te geven. Het enige antwoord wat ik samen met al mijn andere collega,s krijg is: dat het bedrijf afhankelijk van de vakantieplanning van de klanten/afnemers van onze producten.
Ik heb vanaf half december j.l. tot op heden Al diverse keren mijn vakantiedagen aangevraagd op papier maar ik krijg het steeds terug met de mededeling dat ik niet eerder mag boeken tot er toestemming is.
Na mijn vraag wanneer ik uitsluitsel krijg antwoord de productieleider dat hij niet kan garanderen wanneer er antwoord op mijn vraag komt. Ook andere collega,s worstelen hiermee.
Dit heb ik bij vorige werkgevers noooit meegemaakt. Ik krijg bijna spijt van mijn overstap naar deze huidige baan hierom.
Kan en mag dit zomaar?

Indien uw werkgever 2 weken na uw schriftelijke aanvraag niet heeft gereageerd, dan mag u ervan uit gaan dat uw vakantie aanvraag is gehonoreerd. Dat is alleen anders wanneer er een schriftelijke overeenkomst is die de vakantie regelt of wanneer de vakantie in de cao is vastgesteld. Blijkbaar is dat laatste niet het geval. U kunt hiervoor verwijzen naar artikel 7:638 BW. Blijft u problemen houden met deze kwestie, dan kan ik u daar wellicht behelpen.

Beoordeel dit antwoord:

Uw werkgever moet binnen 02 weken toestemming verlenen. Of weigeren op grond van 'gewichtige redenen'. Hij moet die dan ook omschrijven/motiveren. Of de door uw werkgever opgegeven reden 'gewichtig' is valt te betwijfelen.

U en uw kollega`s kunnen de werkgever een ultimatum stellen. U heeft er nl. recht en belang bij dat uw uw vakantie kunt regelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reacties.
Ik kan een foto maken van de brief van het mededelingenbord en privé naar u toesturen.
Bij mijn sollicitatie werd mij destijds verzocht om tijdig (ruim 3 maanden van tevoren) mijn vakantiewensen kenbaar te maken. Zowel mondeling al op geschrift.
Ik hoorde toen ook dat er eventueel in een bepaalde periode gedeeltelijke bedrijfssluitingen kon plaatsvinden. Als de productafnemers/klanten bijv met de kerstvakantie 2 weken zouden sluiten. Hier mocht ik de keuze maken om wel of niet hierin mee te gaan. Ik heb toen een week lang halve dagen kunnen doorwerken. Vanaf 2 januari weer gewoon volgens dienstrooster. Als je doorwerkt in zo,n geval dan kon je buiten die periode gewoon wel in overleg een vakantie vastleggen. Zo is mij verteld tijdens mijn sollicitatie.
Maar in de praktijk blijkt nu wel anders.
Ze blijven volhouden dat ze afhankelijk van de vakantieplanning van de klanten/afnemers zijn. Ze kunnen/willen tot op heden niet bekend maken wanneer we dat te horen krijgen.
Tot die tijd wordt ons wel nadrukkelijk verboden een vakantie te boeken of een vrije dag aan te vragen.


Ik adviseer u zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat bij u in de buurt (lid specialisatievereniging). Voor een goede verdere beantwoording zijn meer gegevens nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag