Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vraag is al meerdere malen gesteld, maar bij ieder antwoord staat 'voor meer info kunt u vrijblijvend contact opnemen'. Contact opnemen lukt blijkbaar niet zonder account en een account aanmaken gaat via een vraag. Bij deze:

Mijn vriend werkt sinds kort voor een nieuwe werkgever in het asbest. Hij werkt al langer in het asbest en weet dat er soms periodes zijn waarin er (i.v.m. bijvoorbeeld weersomstandigheden) minder gewerkt kan worden. Bij de sollicitatieprocedure is ook besproken dat er af en toe een aantal minuren gemaakt worden die dan in een drukke periode ingehaald zouden moeten worden.

In zijn overeenkomst staat dat hij 100 uur zou moeten reserveren voor deze minuren.

Hij heeft echter in de 2 maand dat hij aan het werk is al een groot aantal minuren opbevouwd. Regelmatig belt hij zelf naar de planning om extra uren te mogen maken. Rond de jaarwisseling kreeg hij ook 'ongewenst' een aantal dagen vrij.

Mijn vraag is of er ook een maximum aantal minuren (per week, per jaar of in totaal) is. Kan zijn werkgever hem bijvoorbeeld zomaar een week thuis laten zitten om hem vervolgens in de week erna het aantal uren weer extra te laten werken?
Mijn vriend is zich bewust van de omstandigheden van de werkgever, maar het kan toch niet zo zijn dat het volledige bedrijfsrisico van tekort aan werk bij de werknemer ligt?

Als de werkgever u te weinig heeft ingepland dan is dat een risico dat voor de werkgever behoort te komen. Tenzij hier in de arbeidsovereenkomst of CAO andere afspraken over zijn gemaakt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de arbeidsovereenkomst staat dat er in geval van weinig werk een tijdvoortijd-buffer van 100 uur geldt. Betekent dit dat de werknemer tot 100 uren in de min mag komen te staan of zou de werkgever de werknemer bij de start al 100 plusuren moeten geven? En staat het een werkgever vrij om het volledige bedrijfsrisico van 'te weinig werk' naar de werknemer te schuiven? Is het wettelijk toegestaan om door de jaren heen minuren op te bouwen of zouden deze per kalender jaar moeten vervallen?
Is er een maximaal aantal minuren dat een werkgever bijvoorbeeld per week zou mogen tellen of kan de werkgever zonder problemen de werknemer een week thuis laten zitten? Deze punten staan niet in de interne arbeidsovereenkomst beschreven en het bedrijf volgt geen CAO.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag