Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte rechtswinkel medewerkers,
Onze buren hebben voor het plaatsen van een verdieping een vergunning verleend gekregen (2011). Deze is op enig moment onherroepelijk geworden. Er wordt in 2012 begonnen met bouwen, echter direct anders dan vergund. Daar de wijzigingen te groot waren voor een revisie is het bouwwerk gelegaliseerd met een nieuwe vergunning (2012)

Vraag 1;
Is de onherroepelijke vergunning uit 2011 dan niet uitgewerkt?

Vraag 2;
Moet de gemeente de oude onherroepelijke vergunning van 2011 dan intrekken of mag de vergunninghouder de vergunning van 2011 nog behouden om hem later alsnog weer te kunnen gebruiken. Een beetje van de ene en een beetje van de andere vergunning door te blijven bouwen, dus schoppen tussen 2 vergunningen in wat hier gebeurd.

Vraag 3 ?
De vergunning van 2012 wordt op enig moment ook weer ingetrokken voor de uitspraak van de rechtbank, en er ontstaat een bouwwerk zonder vergunning. (illegaal) .De gemeente laat de vergunninghouder door bouwen. De gemeente wil door middel van een nieuwe revisie tekening (2014) toe te voegen aan de onherroepelijke vergunning van 2011 proberen om het gebouwde te legaliseren zonder een nieuwe vergunning af te geven. Kan dit?

Vraag4 ;
Heeft er nu in een legalisatie plaats gevonden van alle bouwwerken door middel van deze revisie 2014 ?

Op deze procedure van de revisietekening wordt bezwaar en beroep aangetekend en komt uiteindelijk bij Raad v State. Raad van Staten keurt de revisie af wegens verandering dak constructie en het gebrek dient hersteld te worden.

Vraag 5;
Indien geen legalisatie heeft plaatsgevonden op 2011( vergunning 2012 is ingetrokken
en revisie 2014 niet gelegaliseerd door een vergunning) waarop doet Raad v State dan een uitspraak ?

Raad v State vernietigd het besluit en laat de rechtsgevolgen in stand.

Vraag 6;
Maar op welke vergunning blijven de rechtsgevolgen dan in stand?

Na de uitspraak is hiervoor in 2017 door de gemeente een volledige nieuwe vergunning verleent met het gebrek maar ook nieuwe onderdelen erin , waar sommige niet aan het bestemmingsplan voldoen en gestelde voorwaarden van 2011.
Vraag 7;
kunnen we nu spreken van een geheel nieuwe vergunning waarop bezwaar en beroep weer open staan?
vraag 8; Mag deze toegevoegd worden aan 2011 of moet die ingetrokken worden ivm. 2017 ?

Wij hopen dat u ons met deze bijzondere zaak kunt helpen. Bedankt alvast voor uw aandacht.

Lastig. Maar dat had u zelf natuurlijk ook al bedacht. De vergunning uit 2011 vervalt niet noodzakelijkerwijs met de afgifte van een nieuwe vergunning, wel is er meestal (dat is aan de gemeente) een geldigheidsduur van toepassing.
Het uitgangspunt moet altijd zijn dat er ergens bezwaar en beroep openstaat voor belanghebbenden (dat bent u als buren ook) en de gemeente moet dat faciliteren.
Aan de andere kant: als er gerede kans op legalisatie bestaat moet de gemeente meewerken aan de realisatie van het bouwplan. Als gemeente zit je dus vaak tussen hamer en aambeeld.
Welke rechtsgevolgen precies in stand blijven is niet duidelijk op te maken uit uw mail, maar klaarblijkelijk wilde de gemeente met een geheel nieuwe vergunning de zaak rechttrekken. Dat zou ook moeten betekenen dat bezwaar en beroep weer openstaan.
Overigens is het zo dat de bouwer, ook als van gemeentewegen een vergunning is afgegeven, nog steeds aansprakelijk kan zijn voor de geleden schade.
Neemt u voor een diepgaander advies vooral contact op met mij of een van mijn in bouwzaken gespecialiseerde collega's

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Wardt-olde Riekerink,

Bedank voor uw uitleg, maar er zijn wat dingen niet geheel duidelijk zoals vraag 1 en 2..
Z.g.n.bouwen op een onherroepelijke vergunning 2011, en dan afzien of anders bouwen als vergunt.
Door bezwaar heeft hij een nieuwe vergunning 2012 aangevraagd, is dan de eerste uitgewerkt!.

Vraag 3:Vergunning van 2012 word ingetrokken, het anders gebouwde blijft staan. Nu word er een revisie tekening van grote aard toegevoegd aan de onherroepelijke van 2011. Mag dat!.

Vraag 4.Heeft er nu inmiddels een legalisatie plaats gevonden op al het niet vergunde op 2011 ondanks dat er nooit is afgemeld.

Vraag 5+ 6. We weten niet waarop RvS nu een uitspraak op heeft gedaan en welke rechtsgevolgen nog in stand zijn. Kunt u misschien wat mer duidelijkheid in geven.

Vraag 7.Kunnen we nu van nieuwe vergunning 2017 met het opgenomen gebrek + meer details spreken van een geheel nieuwe vergunning die de onherroepelijke van 2011 vervangt en moet hij die oude dan intrekken of is uitgewerkt ?
Moet 2017 vergunning met gebrek en meer nieuwe details dan geheel opnieuw beoordeeld worden, of alleen het gebrek. Als wij geen bezwaar maken op nieuwe dingen op tekening word dit dan automatisch gelegaliseerd en onherroepelijk nadien tekening onherroepelijk word.
We hopen dat u hier wat dieper op in kunt gaan. Onduidelijk? laat het ons dan even weten voor meer uitleg.
Bedankt alvast.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag