Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemiddag,

Mijn vraag heeft betrekking tot een erfenis:

de erfenis komt uit het buitenland, staat ook op een en/of rekening in het buitenland. In het testament van de overledene staat beschreven dat dit 50/50 naar de 2 erfgenamen gaat. Nu heeft 1 van de 2 erfgenamen, blijkt 5 jaar later, alles in één keer van deze rekening opgenomen en wanneer er geld overgeschreven moest worden naar de andere erfgenaam eerst gestort op de rekening en vervolgens overgeboekt. Zo is in totaal 3/4 van de erfenis opgemaakt. 1/4 teveel van wat zijn/haar erfrechtige deel was, zonder instemming van de andere erfgenaam.

Hierdoor A. zelf de rente opstrijken van dit aanzienlijke bedrag en B. Wederrechtelijk de andere erfgenaam zijn geld opgenomen en dus te benadelen (cq diefstal?).

De andere erfgenaam heeft in de afgelopen jaren, in goede getrouw en niet zo bedreven zijnde in het online bankwezen, niet ingelogd op deze rekening en het overschrijven verliep altijd via de andere erfgenaam (officieel niet de executeur oid).

Vandaar dat dit nu pas aan het licht komt.

Welk recht heeft de erfgenaam die het geld eigenlijk nog toekomt? Kan dit geclassificeerd worden als diefstal en bel je hiervoor de politie? Mocht dit tot een rechtzaak komen, wat kunnen ze verwachten? Krijgt één van de erfgenamen hierdoor een strafblad (mits schuldig verklaard uiteraard)? De erfgenaam die het gedeelte heeft opgemaakt is momenteel nog niet gewillig om een terugbetalingsregeling te treffen oid.

Graag zie ik uw bericht tegemoet.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de erfgenaam die met de rekening in de weer is geweest de daarop staande gelden heeft verzwegen of zoekgemaakt of heeft verborgen. Daar staat een straf op, namelijk verbeurte van zijn aandeel in die gelden. Dat is nogal wat. De straf betekent dat u het merendeel van het saldo zou krijgen en dat u dit kunt vorderen bij de andere erfgenaam. Maar juist omdat de straf zwaar is moet wel heel goed uitgezocht worden wat de gang van zaken precies is geweest. Het is niet zo zeer politiewerk maar een burgerlijk geschil dat aan de burgerlijke rechter moet worden voorgelegd. Daarvoor heeft u een advocaat nodig. Dat kost wat maar wellicht is het bedrag waar t overgaat zodanig dat het de moeite waard is. Als u wilt mag u voor nadere informatie contact met mij opnemen. Eventueel kunt u op de site van de vereniging van erfrechtadvocaten waarvan ik ook lid ben een advocaat vinden. Het adres is www.vean.nl
Ik wens u succes.

Beoordeel dit antwoord:

Een erfgenaam die gelden onttrekt aan de nalatenschap of zich onrechtmatig heeft gedragen door gelden van de erflater op welke wijze dan ook weg te sluizen wordt onterft is van uitgesloten van elke deel van de nalatenschap. Met de heer Van der Kolk ben ik het eens dat een en ander goed uitgezocht moet worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag