Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo,
Ik heb een vraag over een woning met een agrarisch bestemmingsplan.
Ik ben van plan om een aantal koeien en varkens voor de vleesproductie te houden. Bij de woning zit 1,2 hectare grond, dit is te weinig grond om een groot aantal dieren te houden. Hier zal dus ook geen hoofdinkomen uit verkregen worden. Op internet staan hier verschillende beweringen over: - er moet een hoofdinkomen uit het agrarische gehaald worden. - het is voldoende om landbouwhuisdieren voor de fok of vleesproductie te houden. Zouden jullie kunnen aangeven welke van de twee beweringen juist is?

Waarschijnlijk heeft de woning met bijbehorend erf de bestemming "agrarische bedrijfswoning " oid. Mogelijik is er ook nog een bedrijfserf met schuren /loodsen e.d. met een bestemming "Agrarisch bedrijf" oid. De grond zal waarschijnlijk de bestemming "grasland" "weiland" of "akkerbouw" hebben.
Zolang u e.e.a. bedrijfsmatig gebruikt (dus ter plaatse een landbouwonderneming uitoefent) is er geen gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Of sprake is van een onderneming hangt niet af van de vraag of u uit het bedrijf uw hoofdinkomen haalt, maar, maar van de vraag of uw eigen bedrijf ter plaatse zich toelegt op landbouwproductie voor de markt.

Indien u uw bedrijf zou staken, en de bijbehorende gebouwen en grond aan een ander in agrarisch gebruik zou geven (verpachten of verkopen), maar wel zelf in de woning zou blijven wonen, dan wordt de woning gebruikt in strijd met het bestemmingsplan.

Indien u landbouwdieren houdt, doch niet kunt aantonen dat u deze houdt voor hoofdzakelijk "voedselproductie ten behoeve van derden", dan zou sprake kunnen zijn gebruik in strijd met de agarische bestemming.

Het is dus niet zo dat in uw situatie de eis wordt gesteld dat u uw hoofdinkomen met de agrarische activiteit moet halen.
Deze eis wordt soms wel gesteld in de situatie dat een vergunning voor een agrarische bedrijfswoning wordt gevraagd op een agrarisch bedrijfsperceel, waar niet mag worden gewoond. Dan wordt vaak wel bekeken of ter plaatse een landbouwbedrijf wordt uitgeoefend waarmee een hoofdinkomen kan worden gehaald.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag