Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Kan je het verworven recht op huurtoeslag kwijtraken als er een medebewoner een deel van het jaar inwonend is met een te hoog toetsingsinkomen?

Niet kwijtraken maar wordt stopgezet. Bij het samenwonen met een toeslagpartner dient u de ontvangen toeslagen met terugwerkende kracht terug te betalen. Bij een medebewoner telt zijn inkomen mee voor de periode mee dat hij is ingeschreven en kan de huurtoeslag gestopt worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zal het duidelijker uitleggen. In juli 2014 is onze huur boven de huurgrens gekomen en hebben wij huurtoeslag gehad voor het gehele jaar.
Van januari 2015 tot en met juni woonde onze dochter thuis.
Haar inkomen was in die maanden te hoog en daardoor werd het toetsingsinkomen ook te hoog. Wij hebben echter in 2015 in het 2e deel huurtoeslag gehad
alsmede 2016 en 2017. Nu wordt in 2018 ineens het recht op huurtoeslag ontnomen, omdat in 2015 het toetsingsinkomen te hoog was. Waarschijnlijk moeten wij ook de huurtoeslag van 2016 en 2017 terug betalen, Kan dat wel ?

Afdeling toeslagen blijft erbij dat artikel 13 lid 2 c toepasbaar is op dit onderwerp klopt dit?


Het terugbetalen van de huurtoeslag over de jaren 2016 en 2017 is onterecht. Waarschijnlijk gaat de belastingdienst er nog steeds vanuit dat uw dochter nog steeds bij u woont of is de wijziging niet goed doorgekomen. Het recht op huurtoeslag kan niet op grond van een te hoog inkomen volledig worden ontnomen. Wilt u overleggen dan kunt u klikken op de button naast dit antwoord voor direct contact.

Beoordeel dit antwoord:

Als het toetsingsinkomen nadien weer is gedaald en u in de jaren 2016 en 2017 op grond van het inkomen over het gehele jaar in aanmerking zou komen voor de huurtoeslag is dat niet terecht en zal daar bezwaar tegen moeten worden gemaakt. Let hier wel bij op dat het bezwaar binnen 6 weken moet worden ingediend te rekenen vanaf de datum die boven de brieven van de belastingdienst staat waarbij tot terugvordering wordt overgegaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag