Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


In Frankrijk op de snelweg ben ik plotseling door een Duitser van de weg gedrukt. Daarbij moest ik een uitwijkmanoeuvre maken waardoor ik op de vluchtstrook terecht kwam en de vouwwagen die ik achter de auto had over de kop sloeg. Gelukkig zijn mijn kinderen en ik ongedeerd gebleven maar er is materiƫle schade aan de auto vouwwagen en fietsen die op de vouwwagen bevestigd waren. De Duitse partij erkend dat hij mij van de weg af drukte. Op zijn beurt zegt hij dat hij werd afgesneden door een Franse auto en dat deze is doorgereden, hier heb ik niks van gezien ik moet maar aannemen dat dit zo is.
Nu erkent de verzekering van de Duitse partij geen aansprakelijkheid in verband met de onbekende derde partij.
Kunt u mij helpen en of vertellen wat de wet hierover zegt? Deze zaak loopt nu al meer dan een half jaar.

Er is Duits recht van toepassing waardoor de Duitse verzekeraar andere regels zal toepassen dan bij ons. Zo is het mogelijk dat er aanvullende voorwaarden gelden bij een aansprakelijkheidserkenning. Ik raad u aan voor zover dit u nog niet gedaan hebt contact op te nemen met het Europees Consumenten Centrum die u verder van dienst kan zijn in deze.
Voor overige vragen kunt u desgewenst direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Nee. Volgens mij is er Frans recht van toepassing! Maar: als er Duits recht van toepassing zou zijn moet de Duitse verzekering proef legen dat de Duitse auto van de weg af gedrukt word. Als het goed heb begrepen zou dat niet mogelijk zijn. In de verwachting dat Frans recht niet zo erg verschillend zou zijn en de Duitse verzekering geen bezwaar zou hebben als er Duits recht werd toegepast kan ik u graag helpen. De regulering in NL voor Duits verzekerars gebeurt vaak door Dekra NL en zij werken heel er traag. Dus is het behulpzaam contact direct met de verzekering in Duitsland te legen.

Beoordeel dit antwoord:

Goedenavond. Nu het ongeval in Frankrijk heeft plaatsgevonden, is inderdaad Frans recht op de casus van toepassing. Dat betekent dus, dat de aansprakelijkheidsvraag en de schade-afwikkeling verlopen naar Franse normen en maatstaven.
Gezien de omvang van het ongeval ga ik er vanuit dat er politie-assistentie is verleend. Er is dus vrijwel zeker ook een proces-verbaal door de politie opgesteld. Het is belangrijk dat proces-verbaal in uw bezit te krijgen. Immers dat proces-verbaal bevat de lezing van het ongeval. Het is daarbij de vraag in hoeverre in het proces-verbaal ook blijkt van een derde onbekende partij.
Helaas duurt een schaderegeling met een ongeval in het buitenland vaak erg lang. Hebt u nog vragen, stelt u ze gerust. Succes.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag