Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Onze zoon is onlangs met een vriend meegereden over de A50 en ze zijn daarbij geslipt en tegen de vangrail gereden. Auto is total-loss. Het probleem is dat onze zoon gereden heeft maar dat de auto van de vriend was.
Deze vriend heeft echter van tevoren gevraagd aan onze zoon om te rijden omdat hij meende dat er iets mis was met de uitlijning van de wielen. Hij had de auto laten verlagen (en dan moet de auto opnieuw worden uitgelijnd en dat was niet gebeurd). Tevens was er die avond gladheid voorspeld. De auto heeft veel vermogen (300 pk) en achterwielaandrijving. Onze zoon heeft tegengesputterd (hij wilde liever niet want deze auto ligt ver boven zijn budget: daar zijn getuigen van) maar om de vriend terwille te zijn is hij toch gaan rijden. Hij heeft zich keurig gehouden aan de snelheid (daar zijn getuigen van) en tijdens het accelereren in een rijtje met andere auto's is de auto plotseling achter uit gaan breken en gaan slingeren, hij was niet meer te houden en ze zijn de vangrail in gereden.
De vriend eist nu dat onze zoon (deels) de schade betaalt, zij vinden dit een morele verplichting en als onze zoon daar niet aan meewerkt is zijn familie bereid juridische stappen tegen onze zoon te ondernemen.
Wij vinden dat de verantwoordelijkheid volledig bij de vriend van onze zoon ligt en juist moreel ongepast dat hij onze zoon hiermee opzadelt. Hij heeft onze zoon met klem gevraagd, hij vermoedde kennelijk dat er iets niet klopte aan de auto, hij wist dat het glad was, hij wist dat de auto veel (teveel) vermogen heeft met achterwielaandrijving etc. Onze zoon wilde dit juist niet omdat hij hier al bang voor was. Hij is echter te goed, wil iedereen altijd graag helpen en doet dan dingen tegen zijn wil die niet altijd even handig zijn.

Mijn mening is dat we niets hoeven te betalen. Moeten wij ons nu ernstig zorgen gaan maken?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Een bezorgde ouder

Gelukkig mankeert de bestuurder en de bijrijder niets. In beginsel is de kentekenhouder aansprakelijk voor de schade, de vriend in deze. Wel kan hij uw zoon aansprakelijk stellen voor de ontstane schade als hij roekeloos zou hebben gereden bv, maar dat is niet het geval blijkt uit uw toelichting. Het is dan aan te raden om met de getuigen aan te tonen dat uw zoon niets valt te verwijten en dat de vriend toestemming heeft gegeven om te mogen rijden. In dat geval zal de vriend het tegendeel moeten bewijzen.
Voor meer info of hulp kunt u desgewenst direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag