Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben in verwachting en de vader van het kindje en ik zijn niet samen.
Ik twijfel of ik het kindje wil laten erkennen,
De vader komt en woont niet in Nederland en heeft ook geen NL identiteit.
Hij wil wel graag een keer op bezoek komen naar Nederland om ons kindje te zien, echter is daar waarschijnlijk een bewijs voor nodig dat hij familie hier heeft wonen.
Ik wil alleen voorkomen dat hij misbruik kan maken in de toekomst van de erkenning van ons kind, of dat hij het kind mee zou kunnen nemen naar zijn land, ik wil zelf graag de opvoeder zijn.
Wat voor gevolgen heeft eventuele erkenning voor het kindje en voor hem en mij?
Gelden alle regels ook als de vader niet-Nederlands is? (ik kan me voorstellen dat alimentatie onmogelijk is voor iemand die geen Nederlands salaris heeft)
Ik hoor het graag van u!

Bij het erkennen van een kind wordt de vader juridische ouder van het kind. Erkenning heeft een aantal gevolgen:
" Tussen vader en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking).
" Vader moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt.
" Vader heeft na een scheiding recht op omgang, informatie en consultatie. De verzorgende ouder heeft dan de wettelijke plicht om u te informeren over belangrijke ontwikkelingen rondom het kind.
" Vader en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
" Vader kiest (met partner) op het moment van erkenning de achternaam van het kind.
" Kind krijgt mogelijk vaders nationaliteit. Dit is afhankelijk van het recht van het land waarvan vader de nationaliteit heeft.

Beste mevrouw,

Erkennen alleen is niet voldoende voor het verkrijgen van ouderlijk gezag. Hiervoor dient gezamenlijk ouderlijk gezag voor aangevraagd te worden bij de rechtbank. Door het alleen laten erkennen van het kind zal de vader geen misbruik kunnen maken. Hij kan zeker het kind niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is altijd toestemming nodig van de gezaghebbende ouder.

In Nederland geldt een alimentatieplicht voor kinderen tot 21 jaar (artikel 1:395a BW). Ook voor ouders die in het buitenland wonen is er een alimentatieplicht. In de praktijk is dit echter lastig te verkrijgen. Er is een aantal verdragen voor de internationale alimentatieplicht en ook het LBIO kan helpen met het innen van de internationale alimentatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag