Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo ik heb inmiddels 5 dwangsommen bij de gemeente ingediend wegens te laat beslisen.
Maar 2 daarvan zijn al bijna 42 dagen oud dus opeisbaar.
Hoe kan ik ze opeisen?
De gemeente reageert nog steeds niet en heeft dus nog steeds geen besluit genomen op mijn bezwaar.

U kunt rechtstreeks in beroep gaan bij de rechtbank, sector bestuursrecht en daarbij tegelijkertijd vorderen dat de gemeente een besluit neemt en de verbeurde dwangsom aan u betaalt.
zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bezwaar-en-beroep/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-als-een-overheidsorganisatie-te-laat-beslist-over-mijn-aanvraag-of-bezwaar

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw antwoord.
Maar een pgb advocaat had mij verteld dat ik niet naar de voorzieningenrechter kan omdat het geen spoed heeft.
En om beroep in te stellen moet ik het antwoord vd gemeente op papier heb.
Ik denk dat hun ongelijk hebben dan?


Het gaat niet om een voorlopige voorziening, maar om een besluit n.a.v. uw bezwaar.

Nu de gemeente kennelijk niet tijdig heeft besloten n.a.v. uw bezwaar, kunt u rechtstreeks naar de bestuursrechter met uw eis dat de gemeente een besluit moet nemen en dat u een rechterlijke beslissing wilt dat op grond waarvan de gemeente u de dwangsom dient te betalen. U hoeft dus (juist omdat de gemeente niet tijdig een schriftelijke beslissing geeft!) niet eerst een schriftelijke beslissing op uw bezwaar te hebben, voordat u een beroep op de rechter kunt doen.

Overigens het niet tijdig nemen van een besluit op bezwaar heeft ook te gelden als fictieve weigering van het bezwaar, zodat u bij de rechter ook kan vorderen dat deze fictieve weigering wordt vernietigd en dat uw bezwaar alsnog gegrond wordt verklaard. Als de rechtbank uw argumenten tegen het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt steekhoudend vindt, dan zal de rechtbank ook uw vernietigingsvordering toe (kunnen) wijzen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag