Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben bij een advocaat geweest (in Zweden) om mijn testament op te maken, maar zij wist niets over mijn curatorschap (beslissing in 1978 in Nederland). mijn vraag is: Komt het curatorschap na mijn dood weer bij de rechter in Nederland?

Uw vraag roept vragen op. Bent u curator over iemand in Nederland? Was daarvoor een beslissing van een NL rechter? Heeft u de NL nationaliteit? Heeft de curandus de NL nationaliteit?
Het verdrag inzake de internationale bescherming van volwassenen wijst de rechter van de gewone verblijfplaats van de curandus aan als degene die bevoegd is maatregelen te nemen. Dit verdrag is nog niet in werking getreden voor NL maar wordt anticiperend toegepast. De NL rechter heeft rechtsmacht als de kwestie voldoende met de rechtssfeer van NL verbonden is. Vandaar de vragen waar ik mee begon.
In sommige omstandigheden is het mogelijk om een tweede curator te benoemen. Daarmee wordt een gezagsvacuum na overlijden van een van de curatoren voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte meneer,
In Nederland curator over mijn zus sinds 1978, beslissing curatorschap in Rotterdam. Mijn zus (curandus) en ik hebben de Nederlandse nationaliteit en wonen beiden in Zweden. Ik kan niet iemand aanwijzen als tweede curator. Ik moet zo spoedig mogelijk mijn testament laten maken. Indien ik er niet meer bent, gaat dan mijn cutatorschap weer terug naar rechter in Nederland ???????
Vriendelijk dank....


U zult uw Zweedse advocaat moeten vragen of de Zweedse wet voorziet in een soortgelijke maatregel als curatele in NL. Dat lijkt me wel.
Volgens het klassieke internationale privaatrecht is de NL rechter ook bevoegd tot een oordeel. U zou de NL rechter (via een advocaat) kunnen vragen nu al te voorzien in de benoeming van een extra curator. Het lijkt me verstandig dat zsm te doen gelet op de urgentie die u aangeeft.
Ik wil u daarbij wel helpen, maar dan moet u mij uitvoerig op de hoogte stellen en alle stukken toesturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag