Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn arbeidscontract staat niets over het mee betalen aan de lunch. Ik wil dat deze vergoeding niet meer wordt ingehouden. Ik wist dit niet en dit gebeurt al bijna vier jaar. Is de werkgever verplicht om dit geld terug te betalen? Mede omdat ik in die vier jaar mijn eigen lunch heb meegenomen. En dus alleen de lunch pot gesponsord heb.

Indien het lunchgeld is ingehouden van het loon, geldt er het volgende: De werkgever mag niet zomaar geld verrekenen met het loon. Artikel 7:632 BW bepaalt dat:

Behalve bij het einde van de arbeidsovereenkomst is verrekening door de werkgever van zijn schuld ter zake van het uit te betalen loon slechts toegelaten met de volgende vorderingen op de werknemer:
a. de door de werknemer aan de werkgever verschuldigde schadevergoeding;
b. de boetes, door de werknemer volgens artikel7:650 BW aan de werkgever verschuldigd, mits door deze een schriftelijk bewijs wordt afgegeven, die het bedrag vermeldt van iedere boete alsmede de tijd waarop en de reden waarom zij is opgelegd, met opgave van de overtreden bepaling van een schriftelijk aangegane overeenkomst;
c. de voorschotten op het loon, door de werkgever in geld aan de werknemer verstrekt, mits daarvan schriftelijk blijkt;
d. het bedrag van hetgeen op het loon te veel is betaald;
e. de huurprijs van een woning of een andere ruimte, een stuk grond of van werktuigen, machines en gereedschappen, door de werknemer in eigen bedrijf gebruikt, en die bij schriftelijke overeenkomst door de werkgever aan de werknemer zijn verhuurd.

Het inhouden van lunchgeld staat hier niet bij en mag de werkgever dus niet inhouden. Tevens staat er niks over in de arbeidsovereenkomst. Wat als de werkgever toch met de werknemer afspreekt dat inhoudingen, buiten de wettelijke mogelijkheden, zijn toegestaan? Dan is deze bepaling nietig. De verjaringstermijn is zes maanden. Als een werkgever dus ten onrechte loon heeft ingehouden, dan moet de werknemer dit binnen zes maanden na de inhouding terugvorderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw bericht, als ik het goed begrijp kan ik van de vier jaar maar 6 maanden terugvorderen?


Binnen 6 maanden na de inhouding moet u dit bedrag vorderen. Dit kan dus gewoon over de hele periode van 4 jaar. Als u wilt dat ik u bijsta in deze vordering dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag