Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste heer/mevrouw,

Ik woon sinds een jaar in het buitenland en heb hierdoor mijn zorgverzekering in Nederland opgezegd. De zorgverzekering had mij niet langer mogen vergoeden aangezien men niet langer dan 8 maanden in het buitenland mag verblijven.
Ook heb ik mij uitgeschreven als inwoner van Nederland bij de gemeente, en een buitenlands adres geregistreerd.
Ik heb begin januari een brief ontvangen van de belastingdienst betreffende de hoogte van mijn zorgtoeslag. Ik had niet verwacht dit te ontvangen aangezien ik 1) geen recht meer heb op zorg 2) geen verzekering meer heb.
Na het bellen met de Belastingdienst blijkt dat de zorgtoeslag handmatig moet worden opgezegd, dit wordt niet gedaan dmv de gemeente (al geeft deze wel aan dat de betreffende persoon niet meer in NL woont etc). Ik werd verteld dat ik moest aangeven sinds wanneer ik niet meer verzekerd ben en het ontvangen bedrag moet terugbetalen.

Het probleem hiermee is als volgt: mijn ouders hebben lange tijd de zorgverzekering voor iedereen in het gezin betaald, ook voor mij. Mijn vaders rekening wordt gebruikt om de zorgtoeslag op over te maken, al staat de toeslag op mijn naam. Mijn vader heeft dit tijdens mijn kindertijd geregeld en dit is nooit aangepast. Ik heb zelf ook nooit gebruik gemaakt van de Belastingdienst website of andere middelen om het in te zien/ te veranderen. Mijn ouders en ik hebben geen contact meer, maar zij hebben de zorgtoeslag maandenlang ontvangen zonder dit aan mij of de belastingdienst door te geven. De belastingdienst gaf aan dat de toeslag op mijn naam staat, ongeacht de bankrekening, en ikzelf het bedrag moet terugbetalen, tenzij ik zelf mijn ouders zover krijg om het alsnog terug te betalen. Ik weet dat dit niet mogelijk zal zijn, en dat zij op de hoogte zijn van de gevolgen van het aannemen van de toeslag (voor mij).

Is er enige kans dat ik kan vermijden om dit bedrag terug te betalen omdat het naar de rekening van een ander persoon is overgemaakt, en door hen is gebruikt zonder aan te geven dat het bedrag niet ontvangen had moeten worden?

Toeslag recht is vanaf 18 jaar en kan tot en met 5 jaren terug gevorderd worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag