Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag over de Wet werk en Bijstand.

Ik heb een bijstandsuitkering, en heb 3 kinderen thuiswonend welke 2 van de 3 boven de achtien zijn en de laatse boven de 16 De oudste kind (hierna kind 1) heeft een Wajong uitkering en de 2e oudste kind(hierna kind 2) is sinds kort werkloos en heeft een WW-uitkering van 3 maanden aangevraagd.

Nu betalen kind 1 en 2 Kostendelersnorm over het bedrag wat ik kwijt aan deze Wet raakt. Die betalen nu netjes allebei de helft van de kosten die ik maak door deze Wet.

Ik zit in gerechtelijke bewindvoering en mijn geld wordt beheerd door een derde partij. Nu heeft deze derde partij mij gebeld en gezegd dat ik door de Sociale Dienst onder de Gehuwdennorm zou worden gezet en dus een nog lager inkomen(ongeveer 400 euro) zou krijgen, en ik was heel erg verbaasd hierover. Ik ben al meer dan 20 jaar niet meer getrouwd en ben alleenstaande ouder.

Ik heb lopen opzoeken op Google en in de wetboek en ik verbaas me nog steeds of dit uberhaupt kan kloppen.

Een gehuwdennorm kan bij definitie in de wet alleen worden gesteld als een huishouden meer dan 1 bijstandsuitkering heeft, want daar gaat deze norm over, terwijl ik de enige ben met een bijstandsuitkering.

2) In de wet:
"in deze wet en de daarop rustende bepalingen wordt als gehuwd of als echtgenoot mede aangemerkt de ongehuwde die met een ander een gezamenlijke huishouding voert, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad of een bloedverwant in de tweede graad indien er bij één van de bloedverwanten in de tweede graad sprake is van zorgbehoefte."

Al mijn kinderen die hier wonen zijn een bloedverwant van de eerste graad. Dus hoe kan dit?

Dat klopt ook inderdaad niet. Op grond van de Participatiewet kunt u niet met een kind een gezamenlijke huishouding voeren. Dit is in de Participatiewet uitgesloten.
Als u andere vragen heeft, kunt u ook rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag