Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte,

Onze moeder is in february 2017 overleden. Wij zijn met drie erfgenamen. Onze moeder heeft geen testament nagelaten. Wel zijn er mondelinge beloften gedaan door mijn zus en mijzelf aan onze moeder bij leven. De beloften hielden in: 1. Een ‘lening’ van mijn zijde die ik (onder protest omdat een deel ervan een gift betrof) zou terug betalen bij overlijden van mijn moeder, 2. Mijn moeder heeft een mantelzorg woning laten plaatsen maar een X bedrag die gebruikt is voor de bouw en inrichting van deze woning zou na overlijden van mijn moeder worden verdeeld onder de erfgenamen, mijn zus heeft daarmee ingestemd, 3. De jongste erfgenaam krijgt een X bedrag om zijn gebid te laten repareren.

Mijn zuster echter trekt haar belofte nu in met de opmerking dat het huisje op haar grond staat (tuin) en zij niets met de woning kunnen.
Aangezien mijn zus zich niet aan haar belofte houdt zie ik geen noodzaak om aan mijn belofte te voldoen, mijn broertje steunt mij hierin.

2. Omdat mijn broer en ik in het buitenland wonen hebben wij onze zus toegestaan om de rekening van onze moeder te beheren maar onder voorbehoud van volledig inzicht en onze toestemming van uitbetaling. Ook de inboedel heeft zij mogen verkopen maar in overleg en toestemming van ons.
Uiteindelijk heeft mijn zus de hele inboedel zonder onze toestemming en ons medeweten voor een paar centen verpatst en wil of kan zij geen bewijzen overleggen wat er nu precies is ontvangen aan geld en aan wie het is verkocht of weggegeven.

3. Ook heeft zij een betaling gedaan waarvan wij uitdrukkelijk hebben gezegd die betaling uit te stellen tot wij meer duidelijkheid hebben (Opgemerkt, mijn zus spreekt alleen met ons via een woordvoerder, haar zwager). De bovenstaande betaling betrof ‘bemiddeling van een makelaar’. Die makelaar heeft echter helemaal niets uitgevoerd, ikzelf heb kopers aangebracht en een deel van de onderhandelingen gedaan. Aangezien ik weer terug moest naar China, waar ik woon heb ik de verkoop van de woning aan mijn zus overgedragen, op haar buurt weer aan haar woordvoerder overgelaten. Nu blijkt dat haar woordvoerder degene is die voor een makelaar werkt en de bovenstaande rekening heeft laten opmaken. Wij wisten niet dat deze man met twee petten zat. Hij had ons (schriftelijk) aangeboden omm kostenloos ons bij te staan in de verkoop van de woning, maar nu blijkt hij dus ook geld te verdienen aan ‘de hulp’ bij het verkopen van de woning. Mijn zus wist dat haar woordvoerder voor de bewuste makelaar werkte en heeft haar woordvoerder ondersteund in de bijverdienste.

4. Mijn zus werkt ook erg tegen wanneer wij verzoeken om een overzicht van de rekeningen, de laatse overzichten heeft zij niet willen afgeven. Om bovenstaande redenen hebben wij de rekening van onze wijlen moeder moeten blokeren.

Aangezien alles is uitbetaald en er geen schulden meer zijn hebben mijn broertje en ik een voorstel gedaan om niet meer te zeuren over het verleden maar het bedrag dat nu op de rekening staat gewoon door drie te delen en de zaak af te sluiten.

Mijn zus weigerd mee te werken en eist dat ik mijn belofte van betalen ‘van mijn schuld’ voldoet. Zij blijft bij haar standpunt dat zij het beloofde bedrag dat voor het mantelzorg huisje staat niet hoeft in te lossen. Mijn broertje en ik zijn het niet met haar eens. Welke stappen kunnen wij nu nog ondernemen?

Graag hoor ik van u.

Mvg R.S.

Uit uw relaas maak ik op dat er van uit moet worden gegaan dat u in ieder geval op dit moment niet onderling tot afwikkeling kunt komen.

U kunt zich tot de rechter wenden met een vordering tot verdeling van de nalatenschap, maar dan zal wel bij het begin moeten worden begonnen en dat i het maken van opstellen van de bezittingen en schulden (boedelbeschrijving) waaruit de nalatenschap bestond ten tijde van het overlijden en welk aandeel hierin aan elk der erfgenamen toekomt. Vervolgens moet worden vastgesteld wat er sindsdien met die bezittingen en schulden is gebeurd en worden vastgesteld welke consequenties dit heeft voor de aandelen van elk van de erfgenamen. Vervolgens kan dan worden bepaald wat ieder thans toekomt en of e.e.a. aldus kan worden verdeeld of dat nog handelingen moeten worden verricht om daadwerkelijk te kunnen verdelen (denk hierbij met name aan verkoop van bezittingen, om zo de opbrengst feitelijk te kunnen delen).
U schrijft dat u in China woont en dat u daarom veel aan uw zus heeft overgelaten. Dit betekent niet dat zij geen rekening en verantwoording hoeft af te leggen, maar anderzijds betekent dit ook dat uw zuster we enige vrijheid heeft om naar bevinden te handelen. Wat betreft verkoop van inboedel moet u er rekening mee houden dat deze vaak inderdaad vaak maar een paar centen opbrengt.

Mijn advies is dat u contact zoekt met een nederlandse erfrechtjurist om met hem uw positie te bespreken en om een stappenplan te maken om te komen tot afwikkeling, zonodig met inschakeling van de rechter. Hou er rekening mee dat als u op de mondelinge beloften een beroep wilt doen, u het bestaan van dergelijke beloften zult moeten kunnen bewijzen en dat als dit alleen kan via getuigenbewijs, u in een juridische procedure al op punten achter staat voordat de wedstrijd is begonnen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor uw snelle reactie. Achter mijn relaas zit uiteraard nog veel meer. Op dit moment ziet het ernaar uit dat onze zus helemaal niet meer wil comuniceren. Een weg naar een rechter lijkt de enige oplossing, of is er nog een andere weg?


U kunt denken aan mediation, maar alle betrokken partijen moeten daar vrijwillig aan mee willen werken en bereid zijn om zo nodig compromissen te sluiten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag