Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan de ex-partner zonder enige geldige redenen zomaar beslag laten leggen op de prive en zakelijke bankrekeningen of kan dit alleen met een geldige redenen ( bewijs ) en moet dit dan eerst voorgelegd zijn bij de rechter of dit terecht is.
Zo ja, wat kan de persoon in kwestie dan doen om dit zo snel mogelijk ongedaan te laten maken.
Reden van deze vraag is, dat in die tijd de zakelijke opbrengsten op de bankrekeningen dan geblokkeerd zijn en hij zijn lasten ( prive en zakelijk ) in die periode niet meer kan betalen met alle gevolgen van dien.
Als dit onterecht blijkt te zijn, kan hij dan de gederfde inkomsten verhalen bij de ex-partner die beslag heeft laten leggen.

Er dient een wettelijke grondslag te zijn tot het leggen van beslag, bv u heeft een vordering op de ander maar deze betaalt niet. Als er beslag is gelegd dan kan deze ook weer worden ingetrokken door de beslaglegger. Wordt er misbruik gemaakt van de (onterechte) beslaglegging dan kan de beslaglegger gehouden zijn schadevergoeding (bv gederfde inkomsten) te betalen. Er dient een belangenafweging gemaakt te worden of het beslag wel terecht was.

Beoordeel dit antwoord:

Beslaglegging kan alleen als er een betreffende uitspraak is van de rechtbank. Als er beslag is gelegd en beslagene is het daar niet mee eens kan een executie geschil worden gestart bij de rechtbank. Iemand die onrechtmatig of in strijd met de wet of een rechterlijke uitspraak schade toebrengt is voor die schade aansprakelijk.
Voor rechtsbijstand kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Een schuldeiser kan conservatoir beslag leggen op vermogensbestanddelen van een schuldenaar als maatregel om zijn rechten te bewaren (conserveren). Door het leggen van conservatoir beslag wordt voorkomen dat de schuldenaar deze vermogensbestanddelen verkoopt of bezwaart met bv. een hypotheek voordat de schuldeiser een vonnis heeft verkregen waarmee hij tot executie kan overgaan, ex lege art. 700 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvorderingen.

Mocht uw ex een vordering op u hebben, dan kán zij voortijdig beslag laten leggen. Wanneer men eerst conservatoir beslag heeft gelegd, dan verandert dit beslag na betekening van het vonnis in een executoriaal beslag ex lege art. 439 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

De vraag of een conservatoir beslag als vexatoir (onterecht) en daarom als onrechtmatig moet worden aangemerkt, dient in beginsel te worden beantwoord aan de hand van de concrete omstandigheden ten tijde van de beslaglegging, waaronder de hoogte van de te verhalen
vordering ex lege art. 705 lid 2 RV.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag