Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Tussen onze tuin en die van de buren loopt een sloot. Deze sloot bevindt zich op het perceel van de buurman en loopt in de lengte over meerdere percelen.. De sloot heeft voornamelijk in de herfst en winter een belangrijke functie voor het afwateren van hemelwater uit omliggende tuinen.

Nadat duidelijk werd dat onze tuin vol water stond zijn we eens bij de sloot gaan kijken, deze is deels gedempt door de buurman. Daarop hebben we de gemeente gebeld. Deze heeft een bedrijf gestuurd die ook van mening waren dat het probleem ontstaat doordat de sloot is gedempt. De gemeente is echter niet de eigenaar van deze sloot en kan dus in dit geval niets aan het probleem doen..De sloot ligt dus op privé grond.

Mag deze sloot zomaar gedempt worden?

Dat hangt af van het volgende. De sloot kan een "waterschaps-watergang"zijn en dan moet deze ongewijzigd blijven. Informeer bij het bevoegde waterschap.
Verder mag volgens het burenrecht (artikelen 5:38 en 5:39 Burgerlijk Wetboek) de natuurlijke waterafvoer niet gestoord of gewijzigd worden. Ik begrijp dat het deels dempen van de sloot de oorzaak is van verslechterde waterafvoer vanaf uw perceel, zodat u uw buurman kan aanspreken en van hem kan vorderen dat hij uw waterafvoer weer herstelt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De sloot valt ook niet onder het waterschap. Hier heb ik contact mee gehad maar deze geven aan dat de sloot bij hen niet op de kaarten staat.


Dan is het een puur burenrechtelijke kwestie. U zult u e.e.a. zelf met uw buurman moeten zien te regelen. Als u geen regeling kunt treffen, kunt u zo nodig een juridische procedure starten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag